Naslovnica Bosna i Hercegovina Britanska zastupnica: Moramo slijediti primjer SAD-a i uvesti sankcije Dodiku

Britanska zastupnica: Moramo slijediti primjer SAD-a i uvesti sankcije Dodiku

80

Bilo bi veoma moćno da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije zajedno sa SAD u demonstraciji zajedničke odlučnosti i predanosti

Zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns, pozvala je Ujedinjeno Kraljevstvo da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država te da uvede sankcije protiv člana BiH Predsjedništva, Milorada Dodika.

“Ujedinjeno Kraljevstvo treba da slijedi dobrodošao potez SAD-a uvođenja sankcija bivšem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. To je konkretna aktivnost koju možemo preduzeti za stabilnost Bosne i Hercegovine i suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Dodika, Srbije i Rusije,” napisala je Kearns na Twitteru, te dodala da će se ponovo zalagati za ovo pitanje.

The UK needs to follow the US’ very welcome move to introduce sanctions against Republika Sprska ex-President Milorad Dodik

It is tangible action we can take for Bosnia & Herzegovina’s stability & counter destabilising activities of Dodik, Serbia & Russia.I will be raising again

— Alicia Kearns MP for Rutland and Melton (@aliciakearns) January 6, 2022

“Bilo bi veoma moćno da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije zajedno sa SAD u demonstraciji zajedničke odlučnosti i predanosti,” napisala je ona, pozivajući na pojačanje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva u NATO štabu u Sarajevu, te navodeći da bi Velika Britanija mogla da vodi međunarodnu borbu protiv dezinformacija po ovom pitanju.

Zastupnica Konzervativne stranke Alicia Kearns je bila inicijator diskusije u stanju u BiH u britanskom parlamentu početkom decembra prošle godine.

Tada je Donji dom jednoglasno odlučio podržati Dejtonski sporazum i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te pozvao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva i njene saveznike da “osiguranju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.”

Autor: N1

Prethodni članakŠarović o sankcijama: Upozoravali smo da je neodgovorno otvarati rat sa cijelim svijetom
Naredni članakTedros: Omikron varijantu ne treba nazivati blagom