Naslovnica Svijet Britanski obavještajci: Rusi skoro potpuno iscrpili zalihe iranskih dronova

Britanski obavještajci: Rusi skoro potpuno iscrpili zalihe iranskih dronova

7

Napad jednokratnim iranskim dronovima kamikazama nije javno zabilježen od 17. novembra, navodi britansko ministarstvo i ističe da Rusija sada ima problem s nestašicom iranskih dronova

Britansko ministarstvo odbrane u svom novom obavještajnom izvještaju navodi da je od septembra ove godine Rusija vjerovatno lansirala stotine iranskih bespilotnih letjelica na tlu Ukrajine, prenosi Sky News.

To je, dodaje ministarstvo, mješavina letjelica koje se koriste za jednokratne napade i tradicionalnijih sistema koji se mogu koristiti za višestruke napade.

– Rusija je u velikoj mjeri koristila ovo oružje protiv taktičkih vojnih meta i ukrajinske energetske mreže – navode britanski obavještajci, dodajući da su ruski generali vjerovatno koristili iranske dronove i za napade na medicinske ustanove navođenim raketama, kada bi takve objekte identificirali.

Napad jednokratnim iranskim dronovima kamikazama nije javno zabilježen od 17. novembra, navodi britansko ministarstvo i ističe da Rusija sada ima problem s nestašicom iranskih dronova.

Naime, kako procjenjuju, zalihe bespilotnih letjelica su iscrpljene.

– Rusija je očigledno gotovo potpuno iscrpila zadnju pošiljku i vjerovatno će tražiti ponovno dopremanje dronova iz Irana. Vjerovatno brže mogu nabaviti bespilotne letjelice iz inostranstva nego što mogu proizvoditi nove krstareće rakete u domaćim vojnim pogonima – navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe.

Prethodni članakZAVNOBiH je naša građanska revolucija. Slavimo tekovine antifašizma i rođendan moderne BiH
Naredni članakNa brdu Hum iznad Sarajeva podignuta zastava Bosne i Hercegovine