Naslovnica Bosna i Hercegovina Britanski obavještajci: Rusija uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih raketa

Britanski obavještajci: Rusija uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih raketa

12

Ministarstvo odbrane je saopćilo da satelitske fotografije pokazuju olupinu krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu koja je izgleda bila dizajnirana 1980-ih kao nuklearni sistem za isporuku, dodajući da je balast vjerovatno zamijenjen bojevim glavama

Rusija vjerovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih nuklearnih krstarećih projektila i ispaljuje municiju na Ukrajinu, saopćila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da satelitske fotografije pokazuju olupinu krstareće rakete ispaljene na Ukrajinu koja je izgleda bila dizajnirana 1980-ih kao nuklearni sistem za isporuku, dodajući da je balast vjerovatno zamijenjen bojevim glavama.

Takav sistem će i dalje nanijeti štetu kroz kinetičku energiju projektila i nepotrošeno gorivo. Međutim, malo je vjerovatno da će postići pouzdane efekte protiv planiranih meta, dodalo je ministarstvo u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka objavljenom na Twitteru.

– Kakva god bila namjera Rusije, ova improvizacija naglašava nivo iscrpljenosti ruskih zaliha raketa dugog dometa – saopćilo je ministarstvo.

Prethodni članakVeliki odron zatrpao zgrade i automobile, nestalo 13 ljudi
Naredni članakTužilaštvo BiH uložit će žalbu na presudu u slučaju “Dženan Memić”