Naslovnica Magazin Britanski stručnjaci: Ovo je početak kraja, životi će nam uskoro opet biti...

Britanski stručnjaci: Ovo je početak kraja, životi će nam uskoro opet biti normalni

48

Endemije mogu biti prisutne u manjem, ali postojanom broju slučajeva na istom teritoriju ili se mogu javljati u obliku manjih epidemija koje uvijek pogađaju isto područje i ponavljaju se u vremenu

Velika analiza BBC-jevog novinara Jamesa Gallaghera odgovara na pitanja o budućnosti pandemije.

Navodi se kako je kraj pandemije na vidiku te kako bismo uskoro mogli početi normalno živjeti. Ipak, ne može se samo puknuti prstima kako bi virus nestao. Umjesto toga, morat ćemo se naviknuti na novu riječ – endemija. Endemija ili endemska bolest je patologija koja je trajno prisutna na određenom području ili u određenoj populaciji.

“Početak kraja”

Endemije mogu biti prisutne u manjem, ali postojanom broju slučajeva na istom teritoriju ili se mogu javljati u obliku manjih epidemija koje uvijek pogađaju isto područje i ponavljaju se u vremenu.

“Gotovo je sigurno da smo na kraju pandemije, ovo je početak kraja, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mislim da će nam se životi tokom 2022. gotovo u potpunosti vratiti u pretpandemijsko stanje”, rekao je profesor Julian Hiscox sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Ono što se mijenja je naš imunitet. Koronavirus se prije dvije godine pojavio u Wuhanu i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno nov virus s kojim naši imunološki sustavi nisu imali kontakt, a nismo imali ni cjepiva ni lijekova koji bi mogli pomoći u borbi s njim. Covid se svijetom proširio eksplozivno.

“Endemičnost je ugravirana u ovaj virus”

Od početka su postojale dvije opcije – ili ćemo istrijebiti koronu, kao što se učinilo s ebolom u zapadnoj Africi, ili će se virus sam smiriti, ali će ostati s nama dugoročno i pridružiti se čitavom nizu endemskih zaraza koje su uvijek prisutne – od obične prehlade preko HIV-a, ospica i malarije do tuberkuloze.

Druga opcija se od početka činila neizbježnom s obzirom na to da se radi o virusu koji se širi zrakom.

“Endemičnost je ugravirana u ovaj virus. Vrlo sam optimistična. Uskoro ćemo biti u situaciji u kojoj virus cirkulira, a pritom vodimo brigu o zaštiti najugroženijih, dok ćemo za sve ostale prihvatiti da će se zaraziti. Prosječnoj osobi neće se dogoditi ništa”, rekla je dr. Elisabetta Gropelli, virologinja s londonskog sveučilišta St. George.

Konzistentno širenje

Epidemiolozi neku zarazu najčešće smatraju endemskom kada je njezino širenje konzistentno i predvidljivo. Azra Ghani, epidemiologinja s Imperial Collegea u Londonu kaže kako ćemo brzo doći do toga da više nećemo morati ograničavati svoje živote, ali će covid i dalje biti među nama.

“Čini se da nam je dugo trebalo, ali prije samo godinu dana počeli smo s cijepljenjem i već smo zbog toga puno slobodniji”, rekla je. Jedina stvar koja bi mogla pogoršati situaciju je novi soj koji bi nadvladao omikron i uzrokovao znatno težu kliničku sliku. Važno je napomenuti da, ako je zaraza endemska, to ne znači nužno da je bolest blaga.

“Imamo nekih stvarno opakih ubojitih zaraznih bolesti koje smatramo endemskima. Boginje su bile endemske tisućljećima, ali svejedno su ubile trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska pa svake godine izazove 600 tisuća smrtnih slučajeva”, rekla je Ghani.

Poklapanje sezone gripe i sezone koronavirusa

Kada je riječ o covidu, već su vidljivi znakovi da on postaje manje smrtonosan s protekom vremena tokom kojega se ljudski organizmi “upoznaju”s koronavirusom i “uče” kako se boriti s njime. Očekuje se kako će mnogi stariji i ranjiviji umrijeti tijekom endemske faze koronavirusa.

Neki britanski stručnjaci očekuju da se ograničenja neće vratiti, a masovna testiranja na koronavirus će završiti ove godine. Gotovo je sigurno da će na jesen doći dopunska cjepiva za ranjive kako bi se pojačala njihova zaštita tokom zime.

“Moramo prihvatiti činjenicu da će sezona gripe također biti sezona koronavirusa, a to će biti izazov za nas”, rekla je dr. Groppelli. Važno je napomenuti da siromašnije zemlje još uvijek čekaju cjepiva za svoje najugroženije građane – tako neke države još nisu blizu kraja pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija je bila jasna da je svijet daleko od toga da se covid opiše kao endemija. “Za svijet je to još uvijek pandemija i akutna hitna situacija”, zaključila je dr. Groppelli za BBC.

Autor: Index.hr

Prethodni članakBiden: Rusija priprema akciju u Ukrajini
Naredni članakJezero Modrac nalazi se u trofičnom stanju