Naslovnica Bosna i Hercegovina Buster doza preporučena najranije tri mjeseca od završene vakcinacije

Buster doza preporučena najranije tri mjeseca od završene vakcinacije

69

Dodaje se da su prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine, sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definisano u ranijim preporukama

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) donijelo je nove preporuke za revakcinaciju protiv COVID-19 u Federaciji BiH, odnosno za buster dozu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, ovo tijelo preporučuje da se osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija može ponuditi najranije nakon tri mjeseca od završetka primarne vakcinacije, istom ili različitom vrstom vakcine.

“Osobama koje su preboljele COVID-19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID-19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci, istom ili različitom vrstom vakcine”, navodi se u preporukama.

Osim toga, osobama koje su preboljele COVID-19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID-19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine, istom ili različitom vrstom vakcine.

Dodaje se da su prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine, sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definisano u ranijim preporukama.

“Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID-19, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante. Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije”, naveli su iz Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FMZ, pozivajući građane na vakcinaciju.

Prethodni članakAssange podnio žalbu na presudu o izručenju SAD-u
Naredni članakLansiranje najvećeg svemirskog teleskopa “Webb” u subotu