Naslovna Bužim Bužim: Obilježavanje 29. godišnjice od slamanja srpske ofanzive “Breza 94”

Bužim: Obilježavanje 29. godišnjice od slamanja srpske ofanzive “Breza 94”

Od admin
A+A-
Resetiraj

Dvadeset i devet godina je prošlo od najveće pobjede pripadnika 505. viteške brigade, 5. korpusa Armije R BiH u agresorskoj ofanzivi pod nazivom “Breza 94”.
Bužim i Bužimljani s ponosom se sjećaju svojih najboljih sinova koji su tih septembarskih dana ratne 1994. godine zaustavili jednu od najvećih neprijateljskih ofanziva kojima je komandovao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Borci 505. viteške nisu dozvolili neprijateljskim vojnicima da ispune želju svog komandanta koji je u pripremi ove operacije najvišem vojnom vrhu i svojim komandantima rekao “kako u Bužimu ne smije ostati ništa živo”.

Obilježavanje 29. godišnjice pobjede bužimskih vitezova počelo je kulturnim i sportskim sadržajima, a danas će centralno obilježavanje ove bitke biti upriličeno na spomen obilježju, na lokaciji Sip-Križ, mjestu gdje se vodila bitka “Breza`94”.
Prije odlaska na poprište ove bitke položeno je cvijeće i proučena el-fatiha na turbetu generala Izeta Nanića i svih šehida 505.viteške brigade.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE