Naslovnica Unsko-sanski kanton CAZIN: POKRENUTA PETICIJA PROTIV IZGRADNJE ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA U SREDIŠTU GRADA

CAZIN: POKRENUTA PETICIJA PROTIV IZGRADNJE ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA U SREDIŠTU GRADA

71

– Aktivisti koji su pokrenuli peticiju smatraju da lokacija u centru grada, određena za izgradnju Islamskog kulturnog centra, nije odgovarajuća, jer se nalazi pored pravoslavnog i katoličkog groblja.
Kako je već izvještavala naša medijska kuća riječ je o projektu vrijednom 8 miliona eura kojim bi se na nešto više od 12.000 metara kvadratnih izgradili džamija, gusulhana, poslovni prostori, sjedište Medžlisa, prostorije za edukacije, kongresna dvorana i vrtić.
Ovaj multifunkcionalni objekat bi se nalazio u blizini Doma zdravlja i pored pravoslavnog i katoličkog groblja. To je izazvalo nezadovoljstvo dijela građana Cazina koji su pokrenuli peticiju protiv izgradnje centra. Do sada je peticiju potpisalo 60 cazinskih intelektualaca i  građana koji ističu da nisu protiv  izgradnje  Islamskog centra u Cazinu već odabrane lokacije. Smatraju da se centar ne treba graditi pored pravoslavnog i katoličkog groblja.
U Medžlisu IZ Cazin nisu željeli komentirati stavove potpisnika peticije,  koja je inače proslijeđena svim relevatnim vjerskim institucijama i ustanovama te organima vlasti. S peticijom će navode potpisnici upoznati i nadležno tužilaštvo.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakMirna novogodišnja noć u Sarajevu, zabilježene manje intervencije vatrogasaca i Hitne pomoći
Naredni članakSlavlje bez pokrića: Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu