Naslovnica Bosna i Hercegovina Centralna banka BiH: Građani, informišite se o zaštitnim obilježjima novčanica KM

Centralna banka BiH: Građani, informišite se o zaštitnim obilježjima novčanica KM

97

I te banke podsjećaju kako su identični uslovi utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od Evropske centralne banke

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom posljednjih medijskih objava o pojavi krivotvorenog novca – konvertibilnih maraka (KM) u BiH, posebno kada je u pitanju tzv. filmski novac, koji se pojavio u opticaju.

– CBBiH želi ukazati na činjenicu da je jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica konvertibilne marke, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac konvertibilne marke (Službeni glasnik BiH 17/17) – navodi se u saopćenju.

Iz CB-a BiH ističu kako je ovom odlukom utvrđeno da su, bez prethodno pribavljene saglasnosti CBBiH, dvostrane reprodukcije KM novčanica dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200 posto, ili više, odnosno 50 posto ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice.

Pojašnjavaju kako se u tom slučaju smatra da nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu.

– Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove, potrebna je pismena saglasnost CBBiH – navodi se.

Istovremeno, CBBiH napominje da niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica.

I te banke podsjećaju kako su identični uslovi utvrđeni i za reprodukcije EUR novčanica, od Evropske centralne banke.

CBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opšti izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju krivično djelo.

– Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopšte, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja – navodi se u saopćenju.

CBBiH, stoga, poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM.

Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica konvertibilne marke, za sve apoene i izdanja, moguće je naći na web stranici CBBiH, na ovom LINKU.

Prethodni članakKina zabilježila rekordno nisku stopu prirodnog priraštaja
Naredni članakPlaćaju mu da ne radi ništa: Odlično sam popunjen, imam tri termina dnevno