Naslovnica Bosna i Hercegovina Cijene hrane porasle za 28 posto, najviše u deceniji

Cijene hrane porasle za 28 posto, najviše u deceniji

81

Cijene u svim kategorijama hrane prošle godine su skočile zbog velike potražnje

Globalne cijene hrane dostigle su desetogodišnji maksimum u 2021. godini. U prosjeku su porasle za 28 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je u četvrtak Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, blago je pao u decembru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, sa 133,7 poena, ostao je blizu rekorda od 137,6 poena koji je postavljen u februaru 2011. Indeks je iznosio 125,7 poena za cijelu godinu, što je ujedno i najviše u protekloj deceniji.

“Iako se očekuje da će visoke cijene ustupiti mjesto povećanju proizvodnje, visoki troškovi inputa, pandemija i sve neizvjesniji klimatski uslovi ostavljaju malo prostora za optimizam u pogledu povratka na stabilnije tržišne uslove čak i 2022.”, viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian navodi u saopćenju.

Cijene u svim kategorijama hrane prošle godine su skočile zbog velike potražnje, rekao je on.

Ulja za hranu su prošle godine imala prosječan skok cijena od 66 posto i dostigla najviši nivo ikada.

Cijene žitarica porasle su za 27 posto, dostigavši nivo koji nije viđen od 2012. godine, pri čemu su cijene kukuruza porasle za 44,1 posto, a pšenice za 31,3 posto.

Meso je u 2021. u prosjeku poraslo za 12,7 posto, a mliječni proizvodi za 16,9 posto.

Prethodni članakPristalice Đokovića se sukobile s policijom, korišten suzavac, ima povrijeđenih
Naredni članakStefanović: U policiji nema mjesta za ljude koji pozivaju na zločine