Naslovna USK Civilizacijske razlike dva grada! Prvi mural je u Bihaću, a drugi u Stocu

Civilizacijske razlike dva grada! Prvi mural je u Bihaću, a drugi u Stocu

Od admin
A+A-
Resetiraj

U kratkom vremenskom razmaku, u BiH pojavila su se dva nova murala, jedan u Bihaću i drugi u Stocu.
Mural u Stocu, iako izražava podršku nogometnim klubovima iz susjedne države, izaziva duboku zabrinutost zbog prikazivanja granica NDH na teritorijama suverenih država, te tako podsjeća na period koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu.

S druge strane, mural u Bihaću prikazuje desetine muškaraca, žena, djece i odraslih osoba, uključujući muzičare, sportaše, slikare i druge, dok opušteno uživaju u svojim aktivnostima.
Svojom porukom ovaj mural poziva na međusobno razumijevanje i naglašava važnost zajednice u gradu, gdje ljudi različitih profila žive, surađuju, stvaraju i oblikuju svoje okruženje.

Iz ovih dvaju murala moguće je razlikovati dvije različite životne ideologije u dvije zajednice u Bosni i Hercegovini, pri čemu jedna od njih promiče suživot, dok druga implicitno odbacuje.
Po običaju, medijski doseg ovog prvog je regionalan, a drugi nije dobacio više od granica grada u kojem je nastao.

I to nešto govori o nama.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE