Naslovnica Bosna i Hercegovina Članice NATO-a ne planiraju da proglase zonu zabrane letova u Ukrajini

Članice NATO-a ne planiraju da proglase zonu zabrane letova u Ukrajini

42

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, estonska premijerka Kaja Kallas i Johnson održali su zajedničku konferenciju za novinare u vojnoj bazi Tapa u Estoniji

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da je Sjevernoatlantski savez (NATO) odbrambena alijansa te je dodao da članice NATO-a ne planiraju da proglase zonu zabrane letova u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, estonska premijerka Kaja Kallas i Johnson održali su zajedničku konferenciju za novinare u vojnoj bazi Tapa u Estoniji.

Ističući da je napad ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu “katastrofalna greška u proračunu”, Johnson je kazao da je odgovornost međunarodne zajednice da pruži pomoć Ukrajini koliko god može.

Poručio je također da je NATO uvijek bio na strani “mira i stabilnosti”, napominjući da je to vrlo važno jer je svijet postao, kako je kazap, “opasnije i kompleksnije” mjesto.

Johnson je istakao da su mjere koje su poduzete nakon napada Rusije na Ukrajinu bile “odbrambene mjere”.

“Nećemo se boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini”, naglasio je Johnson i dodao da se vojna pojačanja nalaze unutar granica članica NATO-a.

Na pitanje pod kojim uslovima bi NATO mogao direktno da bude uključen u rat Rusije i Ukrajine, Johnson je odgovorio da u Velikoj Britaniji postoje zakoni o međunarodnim sukobima te kako ih treba sprovoditi.

“NATO je odbrambeni savez. Za bilo koju članicu NATO-a ulazak u sukob sa Rusijom bi bio veliki korak koji nijedna članica nije razmatrala. Osim toga, proglašenje zone zabrane letova u Ukrajini nije na dnevnom redu članica NATO-a”, kazao je britanski premijer.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaji govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Prethodni članakPlenković: Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti
Naredni članakU Međugorju nude apartmane izbjeglicama iz Ukrajine, tu su već dvije porodice