Naslovnica Bosna i Hercegovina Članovi Interresorne radne grupe s Eichhorst i Palmerom: Učiniti izborni proces pravičnim,...

Članovi Interresorne radne grupe s Eichhorst i Palmerom: Učiniti izborni proces pravičnim, transparentnim i odgovornim

40
0

Dodaje se da je kako je danas rečeno da je riječ o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje

Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler te šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

“Na sastanku su predstavnici EEAS, SAD-a, Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH iznijeli zahtjev da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji je zakazan za sutra u Neumu analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Radne grupe”, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dodaje se da je kako je danas rečeno da je riječ o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje. U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i eurointegracijama.

“Konstatirano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je nužno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim kao i da se izbroji svaki glas birača. Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora. Izraženo je i opredijeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i svakako prije raspisivanja općih izbora.

Prethodni članakNjemačka policija na autocesti u roku od tri sata zaplijenila pola miliona eura
Naredni članakSarajevska škola fudbala Kick Off potpisala sporazum sa Sportskim udruženjem “Dragan Mance Cup” iz Beograda

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime