Naslovnica Bosna i Hercegovina Čović: Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa i legitimnog predstavljanja

Čović: Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa i legitimnog predstavljanja

52

Pregovori bh. dužnosnika s američkim diplomatom (Matthew) Palmerom i europskom dužnosnicom (Angelina) Eichorst kreću od srijede ujutro, kaže Čović, i trajat će nekoliko dana

Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja u institucijama kako to predviđa Ustav BiH – naglasio je u utorak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Naveo je kako je prioritet provesti sve odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da to nisu teme o kojima će se pregovarati.

Pregovori bh. dužnosnika s američkim diplomatom (Matthew) Palmerom i europskom dužnosnicom (Angelina) Eichorst kreću od srijede ujutro, kaže Čović, i trajat će nekoliko dana.

– Ujutro imamo zajednički kolegij s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst. Još jedan dan ćemo boraviti u Sarajevu, a onda ćemo se izmjestiti na drugu lokaciju, vjerujem na jugu Bosne i Hercegovine gdje bi trebali okončati pregovore – naglasio je.

Čović je ponovio da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kada su u pitanju Predsjedništvo i Domovi naroda, zadnja crta Hrvatskom narodnom saboru BiH.

– A kroz pregovore ćemo vidjeti mogu li neke stvari biti drugačije. To je strateški interes hrvatskog naroda, ali time čuvamo i Bosnu i Hercegovinu – smatra.

– Vjerujemo da prijedlog HNS-a i HDZ-a u potpunosti provodi sve presude Suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH – istaknuo je Čović.

Komentirajući poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića njemu i Bakiru Izetbegoviću u kojem ih poziva da se obrate na posebnoj sjednici Parlamenta RS-a posvećenoj aktualnom političko-ekonomskom stanju u BiH, Čović je kazao kako tek treba vidjeti što je cilj obraćanja kako bi prema tome zauzeo stav.

– Meni je rečeno da smo ispred Federacije BiH za obraćanje pozvani kolega Izetbegović i ja. Osobno nemam išta protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji i u svakoj instituciji Bosne i Hercegovine kako bismo vratili povjerenje u institucije i omogućili da one profunkcioniraju – zaključio je Dragan Čović.

Autor: Fena

Prethodni članakVišković predložio Novaliću održavanje zajedničke sjednice vlada RS i FBiH
Naredni članakU Kantonu Sarajevo vakcinisano više od 57 posto punoljetnog stanovništva