Naslovnica Unsko-sanski kanton COVID PASOŠI: USK SPREMAN ZA SOFTVERSKO UKLJUČIVANJE U ZAJEDNIČKI SISTEM

COVID PASOŠI: USK SPREMAN ZA SOFTVERSKO UKLJUČIVANJE U ZAJEDNIČKI SISTEM

72

– Do kraja januara bi moglo biti riješeno pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde na nivou države. Potvrđeno je to za našu medijsku kuću iz Ministarstva civilnih poslova BiH. U toku je izrada jedinstvenog softvera, a kako saznajemo u Kantonalnom ministarstvu zdravstva, USK spreman je za softversko uključivanje u zajednički sistem…
Nakon što dobiju povratnu informaciju moći će biti organizirana i konferencija. U isto vrijeme se već radi na izradi jedinstvenog softvera. Federalno ministarstvo zdravstva, kantonalnim ministarstvima je  uputilo zahtjev za dostavljanje baze podataka, što je uslov da budu dio sistema na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za identifikacione dokumente. Ističu, nisu zadovoljni brzinom odgovora u  dostavljanju podataka. Manji broj kantona svoju obavezu je već izvršio, a jedan od njih je i USK, potvrdio je to resorni ministar. USK spreman je za softversko uključivanje u zajednički sistem.
Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom ‘EU Green Pass’, a nakon što EU verificira bosanskohercegovački sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u BiH.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakZa više od 1.000 osoba koje su stigle iz BiH određen karantin u Sloveniji
Naredni članakOdbačena optužnica u predmetu Milenko Stanić