Naslovnica Magazin Čudo od djeteta: 13-godišnji fizičar ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Čudo od djeteta: 13-godišnji fizičar ušao u Ginisovu knjigu rekorda

59

U svom kućnom eksperimentu sa sjedištem u Memfisu, Jackson je koristio fuzor da sudari atome deuterijuma, stabilnog izotopa vodonika, da bi postigao nuklearnu fuzij

Sa minijaturnom postavom izgrađenom u garaži kuće njegovih roditelja, Jackson Oswalt je upravo ušao u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao najmlađa osoba koja je ikada ostvarila nuklearnu fuziju.

Nekoliko sati prije nego što je napunio 13 godina, Jackson Oswalt je uspio da spoji dva atoma deuterijuma u mali stoni fuzor koji je u potpunosti napravio sam.

U svom kućnom eksperimentu sa sjedištem u Memfisu, Jackson je koristio fuzor da sudari atome deuterijuma, stabilnog izotopa vodonika, da bi postigao nuklearnu fuziju.

“Uspio sam da koristim struju da pojačam dva atoma deuterijuma zajedno tako da se spoje u atom helijuma 3, koji takođe ispušta neutron koji može pomoći da se zagrije voda i okrene parna mašina, a koja zauzvrat generiše električnu energiju”, opisao je Oswalt.

Uobičajeni fuzor ne može da generiše tok neutrona koji bi fuzioni reaktor bio u stanju, a unos energije daleko nadoknađuje potencijalnu izlaznu energiju sa postojećom tehnologijom.

Prethodni članakLovac iz BiH nezakonito prešao hrvatsku granicu
Naredni članakNovogodišnji vikend biće skoro kao proljetni, temperature do 18 stepeni