Naslovna BiH ‘Dan japanske kulture’ u Visokom – O japanskoj kulturi kroz tri vrste umjetnosti

‘Dan japanske kulture’ u Visokom – O japanskoj kulturi kroz tri vrste umjetnosti

Od admin
A+A-
Resetiraj

Povod organiziranja tog skupa je projekt Fondacije Nippon iz 2008. godine, koja je donirala knjige na engleskom jeziku širom svijeta. Gradska biblioteka Visoko jedna je od dobitnica tog projekta. Manifestaciji je prisustvovao ambasador Japana Masami Kinefuchi, te atašeica za kulturu Yoshida Chisato. Prisustvovao je i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Publika je imala priliku pobliže se informirati o japanskoj kulturi kroz tri vrste umjetnosti – književnost, arhitekturu i likovnu umjetnost. Književnost ili haiku poeziju, kao simbol japanske književnosti, prezentirali su članovi literarne sekcije OŠ “Safvet-beg Bašagić’ Visoko.

O japanskoj arhitekturi su govorili Ilma i Jasmin Sirčo, dok se Marina Božić predstavila s likovnom umjetnošću. Marina je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a magistarski studij grafike pohađala je u Tokiju.

– Svima zahvaljujem za dolazak, nadam se da ste postali bogatiji novim znanjem i da nam Japan više nije tako dalek – – izjavila je Ajša Šahinović, direktorica JU Gradska biblioteka Visoko.

(Vijesti.ba / FENA)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE