Naslovnica Bosna i Hercegovina Danas isplata penzija za decembar i jednokratne pomoći od 50 KM

Danas isplata penzija za decembar i jednokratne pomoći od 50 KM

89

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa

U skladu sa Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju, penzije za decembar bit će isplaćene u danas, 5. januara, preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH, objavio je Federalni zavod (FZ) MIO/PIO.

Temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH o novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH, svim korisnicima penzije FZ MIO/PIO koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, uz penziju za decembar bit će isplaćen i jednokratni novčani iznos od 50 KM.

Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Prosječna samostalna penzija iznosi 489,70KM, koju će primiti 355.210 korisnika. Najniža penzija iznosi 382,18 KM, garantovana 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM. Penziju za decembar će primiti 429.545 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 362.995 penzionera.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija s uračunatim troškovima za decembar iznose oko 214 miliona KM.

Prethodni članakPonovno otkazana utrka muškog slaloma na Sljemenu
Naredni članakGolman bh. reprezentacije Benjamin Burić pozitivan na koronavirus