Naslovnica Magazin Danska šalje 300 zatvorenika na Kosovo

Danska šalje 300 zatvorenika na Kosovo

69

Projektom je planirano da se “iznajmi 300 zatvorskih mjesta na Kosovu” kako bi se stranci osuđeni na deportaciju poslali u Dansku nakon izdržane kazne, navedeno je u saopštenju ministarstva pravde

Danska će iznajmiti zatvorske ćelije na Kosovu gdje će poslati 300 zatvorenika, saopštila je danska vlada, predstavljajući novi plan za zaustavljanje prenatrpanosti zatvora.

Projektom je planirano da se “iznajmi 300 zatvorskih mjesta na Kosovu” kako bi se stranci osuđeni na deportaciju poslali u Dansku nakon izdržane kazne, navedeno je u saopštenju ministarstva pravde.

U 2020. godini, blizu 350 zatvorenika u danskim zatvorima trebalo je da bude protjerano na kraju odslužene kazne.

Projektom je planirano i povećanje kapaciteta danskog zatvorskog sistema za 326 mjesta u periodu od 2022. do 2025. godine.

Od 2015. godine, broj zatvorenika u Danskoj je porastao za 19 posto, na više od 4.000 ljudi početkom 2021. godine, što predstavlja stopu popunjenosti iznad 100 posto.

U istom periodu, broj čuvara je opao za 18 posto u zemlji od 5,8 miliona stanovnika, poznatoj po otvorenim zatvorima rezervisanim za zatvorenike koji služe kazne manje od pet godina.

Na Kosovu je 2020. godine, prema podacima Svjetske zatvorske statistike (VPB), koju sastavlja britanski Istraživački institut za krivičnu i pravosudnu politiku, 1.642 osoba bilo u zatvorima, sa stopom popunjenosti od 97 posto.

Norveška i Belgija su već ranije iznajmljivale ćelije u Holandiji gdje su slale zatvorenike.

Prethodni članakÐoković ne igra na ATP kupu u Sidneju
Naredni članakŠumar odgovorio Košarcu: Problem Trgovske gore nije paljenje tompusa po sarajevskim birtijama