Naslovna BiH Delić razgovarao s predstavnicima penzionera o poboljšanju njihovog položaja

Delić razgovarao s predstavnicima penzionera o poboljšanju njihovog položaja

Od admin
A+A-
Resetiraj

Tokom sastanka istaknut je nezavidan položaj populacije penzionera, uprkos svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Ministar je još jednom naglasio da penzionerska populacija ostaje u fokusu rada ovog Ministarstva, a tokom razgovora sagovornici su se dotakli i podjele EU pomoći od koje značajan dio, odnosno čitav jedan lot u maksimalnom iznosu od 300 KM po domaćinstvu pripada penzionerima, dok će ostale tri kategorije raspodjelom dobiti sredstva iz drugog lota.

Ministar je također potvrdio opredjeljenost da se početkom naredne godine realizira akontativno povećanje penzija već od janura 2024 godine, te vanredno povećanje penzija za koje postoji osnov u Zakonu PIO.

“U ovom momentu naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji PIO s ciljem reforme i unaprjeđenja efikasnosti rada FZ PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovimà. Ovo je sigurno u interesu svima onima
koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u narednim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja”, kazao je ministar Delić.

Paralelno sa navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona PIO u segmentu sistemskog uređenja pitanja povećanja penzija u FBiH što je, kako su saglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici penzionera, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje penzija što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, koje je u toku.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE