Naslovnica Svijet Demonstranti pred Vladom Srbije tražili odlazak Rio Tinta, najavili nove blokade

Demonstranti pred Vladom Srbije tražili odlazak Rio Tinta, najavili nove blokade

104

Aktivisti su naglasili da ih ne zanima novac koje im kompanija Rio Tinto nudi za njihove posjede ukazujući da “svoju djedovinu neće dati”

Aktivisti Ekološkog ustanka i Saveza ekoloških organizacija Srbije protestovali su danas ispred zgrade srbijanske Vlade kojoj su predali svoje zahtjeve da se ukine uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit “Jadar” i da se svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori s kompanijom Rio Tinto daju na uvid javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori protesta ocijenili su kao “kukavičku” odluku srbijanske Vlade da odloži sjednicu koja je trebalo da bude održana u vrijeme protesta, dok je vlast u Beogradu u međuvremenu objavila da ta sjednica nije ni bila planirana za danas.

Ekološki aktivisti su pozvali građane da im se prodruže u subotu, 15. januara, u blokadama auto-puta i jednog graničnog prelaza koje su ranije najavljene za taj dan.

Aktivisti su naglasili da ih ne zanima novac koje im kompanija Rio Tinto nudi za njihove posjede ukazujući da “svoju djedovinu neće dati” i da ih jedino zanima da li će Vlada povući sva rješenja o istraživanju litijuma u Srbiji.

S obzirom da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da “ne može da zamisli” da će ekološki aktivisti u subotu blokirati granične prelaze, ali da će država “reagovati” ako se to dogodi, demonstranti su poručili da Brnabić ne mora “da zamišlja”, jer će “vidjeti na licu mjesta kako to izgleda”.

Ekološki aktivisti su najavili da će u subotu biti blokiran jedan granični prelaz, i da će, ako se u međuvremenu ne ispune njihovi zahtjevi, narednim protestima biti blokirana dva granična prelaza.

Dodali su da će ukoliko i to ne bude dovoljno “preći” na željeznčki saobraćaj i željeznička čvorišta, “ma koliko Brnabić to bilo smiješno i nezamislivo, i ma koliko prijetila silom”.

Demonstranti su optužili srbijanske ministre da “zagovaraju građanski rat” i poručili da “dobro razmisle, jer se to neće dobro odraziti po njih”.

Prethodni članakNe, ovo nisu prizori iz rata: U BiH otvoren punkt javne kuhinje
Naredni članakNove loše vijesti za Đokovića, glavni sponzor najavio “razmatranje događaja u Australiji”