Naslovna BiH Desetog novembra iznošenje žalbi na presudu za zločine u Mostaru

Desetog novembra iznošenje žalbi na presudu za zločine u Mostaru

Od admin
A+A-
Resetiraj
Za zločine u Mostaru, u februaru ove godine Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Nedžada Tinjaka na 12 godina, Juru Kordića na tri, a Dražena Lovrića na godinu dana zatvora. Istom presudom, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac su oslobođeni optužbe.

Suđenje u tom predmetu počelo je u maju 2018. godine, a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih – Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.
U ponedjeljak, šestog novembra, odbrane Vahida Bajraktarevića i Senada Salkića, koji su optuženi za zločine u Bužimu, iznijet će završnu riječ.
Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, pored Bajraktarevića i Salkića, optuženi su Zijad Nanić, Esad Kudelić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković.
Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.
Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Ilijašu te Ključu, javlja Detektor.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE