Naslovnica Svijet Devet razloga zašto je ruska invazija na Ukrajinu toliko neuspješna

Devet razloga zašto je ruska invazija na Ukrajinu toliko neuspješna

54

Vojni analitičari i eksperti identificirali su devet grešaka koje su Rusi napravili

Nesposobnost koju je ruska vojska prikazala u svom pokušaju da pregazi Ukrajinu zapanjila je mnoge vojne analitičare. Druga najveća vojska svijeta griješila je skoro na svakom koraku od početka invazije, piše Washington Post.

Sedam sedmica nakon početka rata, koji su mnogi na zapadu očekivali da će trajati nekoliko dana, Ukrajinci su ti koji imaju momentum.

Ruse su na sjeveru države zaustavili, a na mnogim frontovima i protjerali. Veliko pitanje koje se postavlja pred nastavak rata je može li ruska vojska korigovati greške sa početka.

Vojni analitičari i eksperti identificirali su ovih devet grešaka koje su Rusi napravili:

1. Loše su procijenili Ukrajince

Najveća greška bila je potcijeniti volju i kapacitet Ukrajinaca da se odbrane. Rusija je planirala brzu i laganu pobjedu, a mislili su i da će njihovu vojsku dočekati kao oslobodilačku. Umjesto toga, naišli su na žestok otpor Ukrajine potpomognut naoružanjem sa Zapada.

Nije se samo vojska branila. Obični građani koristili su svaku priliku da učestvuju u odbrani, primjerice u malom farmerskom gradu Voznesensku gdje su uzeli lovačke puške u ruke i suprotstavili se okupatorima.

Mnogi problemi za Ruse rezultat su ovoga, ali ne svi.

2. Nepripremljenost trupa

Ispovijesti zarobljenih ruskih vojnika imaju jednu zajedničku stvar – nije im rečeno da idu u invaziju Ukrajine. Nekima je rečeno da će na vojnu vježbu, drugima da idu u Donbas.

To znači da nisu bili psihološki pripremljeni da budu mete odbrambene vojske, što je značajno doprinijelo lošem moralu, tvrdi Jack Watling sa londonskog Royal United Services univerziteta.

Lošem moralu doprinijeli su i značajni gubici koje su Rusi pretrpili u početne dvije sedmice, a koji iznose 15.000 vojnika, više nego u decenijskom ratu u Afganistanu.

3. Invazija bez opreme

Ruske jedinice izgledaju totalno nespremno za uslove na koje su naišli. Nadajući se brzoj pobjedi, krenuli su na Kijev i druge gradove sa dvosedmičnim zalihama, koje su brzo iscurile.

Uskoro su se počeli pojavljivati snimci izgladnjenih vojnika koji su ostali bez goriva kako kradu po lokalnim prodavnicama…

Kako objašnjava John Spencer sa Madison Policy Foruma, Rusi nemaju ni opremu za noćnu borbu, za razliku od odbrambenih snaga koji tako kontrolišu ratište kad padne mrak.

Zabilježeni su i slučajevi ruskih vojnika koji nose oružje iz 19. vijeka.

4. Neprepoznavanje loše logistike

Vojni eksperti objasnili su ogromni logistički propust: Kad su ruske trupe ostale bez hrane i drugih zaliha, nisu imali plan B. Tenkovi su stali, a loše održavani kamioni ostajali su bez točkova, ili ostajali zarobljeni u konvojima.

“Amateri pričaju o strategiji, a profesionalci o logistici”, poznati je kliše u vojnim krugovima, ali Rusi ga nisu poslušali, objasnili su reporteri Washington Posta.

5. Nisu se riješili ukrajinske protuzračne odbrane

Eksperti su očekivali da će Rusi onesposobiti Ukrajincima mogućnost da se bore protiv aviona i uništiti protuzračne odbrane prije nego i pošalju trupe. Umjesto toga, trupe su krenule bez zračne podrške.

Moguće je da je razlog ovome to što su očekivali slabiji otpor. Ono što šokira posmatrače je da ukrajinski borbeni avioni lete i nakon sedam sedmica.

6. Napad na previše frontova

Najveća sila u Evropi poslije Drugog svjetskog rata pokazala se premalom da bi se borila, a kamoli osvojila, ogromnu teritoriju koju Rusija pokušava osvojiti.

Invazija je krenula na četiri fronta – sjeverni prema Kijevu, sjeveroistočni prema Harkivu, istočni, i južni sa Krima.

Omjer koji vojni analitičari koriste je 20 vojnika na 1.000 stanovnika zemlje, što znači da bi za zemlju veličine Ukrajine bilo potrebno 880.000 vojnika, objašnjava Michael Clarke, profesor sa King's Collegea u Londonu.

Primjera radi, Amerikanci su napali znatno slabije naoružanu vojsku Iraka sa omjerom 7 na 1.000, dok su Rusi to uradili sa omjerom od 4.

7. Korištenje neosiguranih komunikacijskih tokova

Rusi koriste mobitele i staromodne radioveze da komuniciraju. Ukrajinci od samog početka presreću ruske komunikacije na ratištu te im priređuju zasjede.

Najmanje jedan od sedam generala koji su ubijeni u Ukrajini stradao je jer je njegova lokacija otkrivena zbog loše komunikacije, otkriva izvor Washington Posta.

Ruske komunikacije toliko su nezaštićene da ih čak i radio amateri uspiju prisluškivati.

8. Nedostatak jasne hijerarhije komande

Ruska visokocentralizirana vojska ne ohrabruje trupe da donose odluke na terenu, tvrde eksperti. Oni koji naiđu na probleme nemaju sposobnost da se pregrupišu i prilagode okolnostima, jer čekaju naredbe iz Moskve, i to preko neosiguranih linija.

Bivši komandant američke vojske Mark Hertling objasnio je da ruske trupe pate na ratištu zbog ovoga.

9. Nedostatak plana B

Rusi očito nisu bili spremni na scenarij u kom se Ukrajinci ovako žestoko opiru. A kad su naišli na otpor, nisu imali rezervni plan.

Čitav plan je loše zasnovan od starta, od broja vojnika do pripremljenosti i sposobnosti prilagodbe okolnostima.

“Inkompentencija u planiranju komande, kontrole i komunikacije je zapanjujuća”, kazao je penzionisani komandant Hertling.

Prethodni članakPriča migranta Adila: Kako sam od Pakistana, preko Sarajeva, stigao do Rima
Naredni članakPrihvaćena je žalba Atletico Madrida, protiv Cityja imat će pun stadion