Naslovnica Sport Direktor Australian Opena: Volio bih da Đoković igra na turniru

Direktor Australian Opena: Volio bih da Đoković igra na turniru

84

Tokom US Opena pedeset posto tenisera bilo je vakcinisano, sada je 97 posto i to je naša zasluga

Novak Đoković se od srijede nalazi u prihvatilištu za imigrante u Melbourneu, u kojem će u noći s nedjelje na ponedjeljak saznati odluku suda kojem su se žalili njegovi advokati.

Podsjetimo, prvi teniser svijeta dobio je izuzeće Australian Opena od strogih epidemioloških mjera, da bi mu australska granična policija po slijetanju u zračnu luku otkazala vizu. Đoković nije imao dovoljno čvrste dokaze kojima bi dokazao da su postojali razlozi za njegovim izuzećem, nakon čega mu je zabranjen ulazak u zemlju.

Prvi put nakon skandala s Đokovićem javno se oglasio i direktor Australian Opena Craig Tilley. On je gostovao u jutarnjem programu jedne australske televizije i pokušao je objasniti što se događa.

“Od početka smo govorili da nam je prioritet sigurnost Australaca. Svako ko dolazi ovdje, mora biti odgovoran, zato smo donijeli odluku o vakcinaciji. Tokom US Opena pedeset posto tenisera bilo je vakcinisano, sada je 97 posto i to je naša zasluga. Kada smo dali mogućnost medicinskog izuzeća, došlo je do kontradiktornosti i lažnih informacija, pa smo konstantno dobivali zahtjeve igrača za tim. Sve informacije i sve što smo znali, rekli smo igračima, koji su dobro znali koji su uvjeti za dolazak u Australiju, koje vakcine su prihvaćene i sve ostalo. Bili smo blizu toga da se s vladom države Victorije dogovorimo oko medicinskog izuzeća i igrači su morali proći kroz dva panela stručnjaka”, rekao je Tilley.

Voditelj je insistirao na konkretnim odgovorima.

“Nemojmo ništa uljepšavati. Ko je kriv?” pitao je voditelj.

“Niko nije kriv. Sve ovo vrijeme kružile su lažne informacije. Mi smo razgovarali sa svima i bili smo uvjereni da radimo pravu stvar. Svi koji dolaze, moraju biti vakcinisani i to je tako. Ja nikoga neću kriviti i znam što mi kao turnir možemo napraviti”, odgovorio je opet nedorečeno Tilley.

Novinar ga je potom pitao bi li želio vidjeti Đokovića na Australian Openu.

“Da, volio bih da igra na turniru”, odgovorio je direktor.

Autor: Index.hr

Prethodni članakO POLITIČKIM PRILIKAMA U NAŠOJ ZEMLJI ZA DNEVNIK RTV USK GOVORI PROF. DR. NEVZET VELADŽIĆ
Naredni članakPutnicima u javnom prevozu obezbijeđene jednokratne zaštitne maske