Naslovnica Bosna i Hercegovina Doajen bh. novinarstva izgubio bitku s opakom bolešću – Adio, druže Vlasta

Doajen bh. novinarstva izgubio bitku s opakom bolešću – Adio, druže Vlasta

74

Vlastimir Mijović Vlasta, novinar starog kova, jedan od posljednjih profesionalaca iz “onog vremena”, prijatelj svake generacije novinara u kojeg ste se mogli pouzdati i pitati za savjet, vijest o bolesti u oktobru prošle godine dočekao je mirno, hrabreći sebe i one oko sebe da će i ovu životnu situaciju riješiti u svoju korist

Vlastimir Mijović, dugogodišnji bosanskohercegovački priznati i poznati novinar, izgubio je bitku sa teškom bolešću.

Mijoviću je u oktobru prošle godine dijagnosticiran rak pluća sa metastazama. On je boravio u Istanbulu na liječenju, ali nije uspio dobiti najtežu bitku.

Vlastimir Mijović Vlasta, novinar starog kova, jedan od posljednjih profesionalaca iz “onog vremena”, prijatelj svake generacije novinara u kojeg ste se mogli pouzdati i pitati za savjet, vijest o bolesti u oktobru prošle godine dočekao je mirno, hrabreći sebe i one oko sebe da će i ovu životnu situaciju riješiti u svoju korist.

Planina Vukuša, visoko nad talasima Drine, prekoputa Vučeva i Sutjeske, moja djedovina. Kraj katuna familije Mijović, veselo žubori Singrijevac, potočić tri lakta širine i samo jedan dubine, bistar kao dječije oko. Dva goluždrava derana, rođak Jovica i ja, napeto klečimo nad vodom, u pokušaju da rukama ulovimo po jednu rajski lijepu pastrmku.

Uspijevamo, vrištimo od sreće! A onda ih pogledamo: kao sestre su, nekako molećivih pogleda. Vraćamo ih u potok, otperjaše! Nažalost, Jovica je umro mlad. Jednom se vratio s ruba života, drugi put nije. Valjda su nam, braći, one sestre koje smo vratili u njihov vodeni dom podarile svakome po još jedan život. Stoga ovih dana, na raskrižju života, oštrim volju nad tu nevolju. Bolesti u sebi ispiram kroz vesele gorske plićake Singrijevca. Pomaže mi jedna od onih ribica sestara. Ako ne vjerujete, provjerite na sebi – svako ima svoj Singrijevac, napisao je Mijović u novembru.

Nije slutilo na dobro. Nije ništa objašnjavao ni dodavao, bilo je očito da se sprema za naj(gore).

Samo prije nekoliko dana mediji su objavili njegov dramatičan apel, nakon čega je udruženje Pomozi.ba pokrenulo akciju za pomoć. Kako se situacija gotovo svakodnevno pogoršavala, porodica se odlučila na očajnički potez – hitnu operaciju u Istanbulu.

– Nakon dolaska u Istanbul prvo je ležao na Covid intenzivnoj jer je prilikom testiranja bio pozitivan. Dijagnosticirali su mu adenokarcinom pluća, uzeli krv i poslali i na krvnu biopsiju, čiji rezultati bi trebali doći 18. januara. Međutim, stanje mu se naprasno pogoršalo i intubiran je. Nije disao sam od sebe, puls mu je bio oko 200, nije reagirao na terapiju. Bili smo spremni ići za Sarajevo, bilo je planirano da leti sanitetskim avionom, međutim stanje se naglo pogoršalo, kazala je njegova kćerka Luna Mijović.

Rođen je 1956. godine u Foči — BiH, a osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka — odsjek žurnalistike, završio je u Sarajevu, u kojem živi od 1964. godine.

Tokom trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu, djelovao je u sljedećim medijima:

– 1979. novinar nedjeljnog lista “Naši dani” – Sarajevo (današnji magazin “Dani”)– 1980. urednik unutrašnje politike u listu “Naši dani”– 1981.-1985. glavni i odgovorni urednik lista “Naši dani” (najmlađi u istoriji SFR Jugoslavije)– 1985.-1988. glavni i odgovorni urednik nedjeljnog lista “Mladost” — Beograd– 1988.-1990. vodeći politički komentator dnevnog lista “Oslobođenje” – Sarajevo– 1990.-1995. stalni dopisnik lista “Oslobođenje” iz Moskve– 1995.-1996. glavni i odgovorni urednik lista “Oslobođenje”, izdanje za inostranstvo — Ljubljana– 1996. zamjenik glavnog urednika magazina “Svijet” – Sarajevo– 1996-1997. pomoćnik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Oslobođenje” — Sarajevo– 1997.-2000. urednik i voditelj 70-minutnih političkih talk-show emisija “Argumenti” i “Otvorena vrata” na tadašnjoj TV BiH, koje su u toj kategoriji bile najgledanije u BiH i emitovane u prime-time terminu– 2000.-2001. Glavni i odgovorni urednik lista “Poslovne novosti” — Sarajevo– 2001.-2003. Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista na engleskom jeziku “Bosnia Daily” — Sarajevo– 2003.-2005. Glavni i odgovorni urednik lista “Poslovne novosti” — Sarajevo– 2005. Izvršni direktor za komunikacije i koordinaciju programa FTV – Sarajevo (devet mjeseci)– 2005.-2007. Glavni i odgovorni urednik mjesečnog magazina “Strogo pov” — Sarajevo– 2007.-2008. Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Oslobođenje”– 2008. do danas izvršni direktor novinsko-izdavačke kuće Tirada d.o.o. Sarajevo

Od 1979. do danas napisao je više hiljada novinskih tekstova u, osim pomenutih, listovima “Svijet” — Sarajevo, “Danas” – Zagreb, “NIN” i “Duga” — Beograd, “Delo” i “Mladina” — Ljubljana, “Slobodna Dalmacija” Split, “Walter” — Sarajevo…

Od 2015. -2017. stalni kolumnista portala Fokus.ba

Druže Vlasta, redakcija Fokusa neće nikad zaboraviti tvoju ljudskost, pomoć i savjete.

Prethodni članakČelik zvanično otkazao i utakmicu protiv Posušja te će biti izbačen u niži rang
Naredni članakU Tokiju hospitalizovano više od 500 osoba zbog pada na ledu