Naslovnica Sport Dobra vijest za našeg selektora: EHF skratio period karantina za pozitivne

Dobra vijest za našeg selektora: EHF skratio period karantina za pozitivne

76

Za sve učesnike predstojećeg prvenstva ovo je olakšavajuća okolnost, jer će biti u prilici da računaju na jače sastave

Evropska rukometna federacija (EHF) skratila je period karantina za igrače i članove delegacija koji su bili pozitivni na koronavirus.

Izvršni odbor EHF-a odlučio je da osoba koja je bila pozitivna može da putuje na Evropsko prvenstvo, ako je pet dana nakon što je ustanovljen virus dobila negativan nalaz.

Drugi PCR test osoba je obavezna da uradi po dolasku na prvenstvo, a ukoliko i on pokaže negativan rezultat, ima pravo nastupa na smotri 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Odluka kojom se period karantina skraćuje sa prvobitno ustanovljenih 14 dana, uslijedila je nakon što se koronavirus pojavio u svim reprezentacijama koje će učestovati na predstojećem prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

Dobra je to vijest i za našu selekciju, s obzirom da je danas objavljeno da je golman naše selekcije Benjamin Burić bio pozitivan na testu.Reprezentacija BiH svoju prvu utakmicu na EP igra 13. januara, pa bi Burić mogao biti na raspolaganju selektoru Obrvanu ukoliko naravno do tada test bude pozitivan.

Ovo je drugi put za golmana rukometne selekcije BiH da je pozitivan, s obzirom na to da je bio pozitivan i prošle godine, također u januaru, na okupljanju rukometne selekcije BiH.

– Sad sam i zvanično pozitivan, ali se dobro osjećam. Nemam nikakve simptome i nadam se da ću uskoro biti negativan, kako bih se pridružio ostatku ekipe. Sve reprezentacije imaju iste probleme, kao što vidite i niko nije ostao pošteđen. Samo se nadam da ću biti spreman za nastup na Euru, zajedno sa svojim suigračima, kako bismo mogli predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu. Ovo nam je poremetilo pripreme, ali morat ćemo dati i više pd maksimuma da se što bolje predstavimo na Evropskom”, rekao je Burić.

U dopisu EHF-a upućenom svim federacijama, navodi se da je odluka donešena uzimajući u obzir iskustvo sa Svjetskog prvenstva za rukometašice u decembru, preporuke nadležnih zdravstvenih institucija, ali i struke, odnsono medicinskih konsultanata EHF-a, navode iz Rukometnog saveza BiH.

Za sve učesnike predstojećeg prvenstva ovo je olakšavajuća okolnost, jer će biti u prilici da računaju na jače sastave, nego da je na snazi ostalo pravilo o obaveznoj izolaciji od 14 dana.

Prethodni članakKazahstanska vlada podnijela ostavku nakon protesta
Naredni članakEpsteinova partnerka osuđena za podvođenje maloljetnica, prijeti joj 65 godina zatvora