Naslovnica Bosna i Hercegovina Dodik oborio niz odluka iz vanjske politike i međunarodnih sporazuma, naštetio i...

Dodik oborio niz odluka iz vanjske politike i međunarodnih sporazuma, naštetio i RS-u

86

Džaferović je naveo da je na dnevnom redu sjednice bilo usvajanje zapisnika, imenovanja, davanje agremana ambasadorima, zaključivanje međunarodnih ugovora, odobravanje pregovora, određivanje potpisnika i slično

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas nakon sjednice u Sarajevu da je član Predsjedništva Milorad Dodik nastavio s blokadom rada te bh. institucije, glasanjem protiv svih tačaka današnjeg dnevnog reda.

Istakao je da je Dodik glasao protiv tačaka koje su nesporne, što jasno pokazuje da se radi o blokadi rada institucija.

Džaferović je naveo da je na dnevnom redu sjednice bilo usvajanje zapisnika, imenovanja, davanje agremana ambasadorima, zaključivanje međunarodnih ugovora, odobravanje pregovora, određivanje potpisnika i slično.

– Dodik je glasao čak i protiv zahtjeva Opštine Istočna Ilidža da im inžinjerija Oružanih snaga pomogne postavljanjem pontonskog mosta – rekao je Džaferović.

Smatra da je time Dodik glasao protiv tačaka koje su u interesu ljudi koji žive u bh. entitetu Republika Srpska.

Nije postignut konsenzus o odlukama iz vanjske politike

Konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike nije postignut danas na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za su glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao protiv.

U skladu s Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, zbog nepostizanja konsenzusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH će neke od tačaka koje su se prvi put našle na dnevnom redu, uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja s dva glasa za (Komšić i Džaferović) te jednim glasom protiv (Dodik), nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o odbijanju molbe za pomilovanje jedne osuđene osobe, saopćeno je iz Predsjedništva.

Prethodni članakZračne snage BiH trenirale sa američkim specijalcima iz SOF-a, objavljen je i video
Naredni članakU ovom kantonu neće biti restriktivnih mjera za Božić i Novu godinu