Naslovnica Bosna i Hercegovina Dodik pozvao građane RS-a da istaknu zastave na kućama, balkonima, automobilima…

Dodik pozvao građane RS-a da istaknu zastave na kućama, balkonima, automobilima…

52
0

Naglasio je da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, “jer dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju njeno kretanje onako kako su zamislili Bošnjaci”.

– Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako kako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima bi oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi da im aplaudiramo. Bošnjačka strana je pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma. Oni žele da pribave sebi pravo da brane BiH, a mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH, pozivajući se na slovo Dejtonskog sporazuma i slovo Ustava BiH – rekao je Dodik.

Podvukao je da BiH nije ono što je muslimansko-političko viđenje BiH.

– BiH je slovo Ustava i Dejtonskog sporazuma, a ne mišljenje koje se pokušava orkestrirano nametnuti – kaže Dodik.

Istakao je da BiH mora normalizovati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama.

Također, naveo je da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

– U okviru centara obavještajne zajednice u Sarajevu, Obavještajna agencija BiH je potpuno stavljena pod kontrolu muslimanske strane. Stavila je pod ozbiljan obavještajni tretman isključivo Republiku Srpsku i Srbiju, da prati svakoga od funkcionera i svakoga od odgovornih lica i pokušavaju da nametnu atmosferu o odgovornosti koju kreiraju. Obavještajna služba djeluje tako što imate situaciju da operativno prati sve, pokušava da kriminalizuje pojedince i firme u RS-u – kazao je Dodik.

Naglasio je da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika.

– Ovakvom Sudu i Tužilaštvu ne smijemo prepustiti sudbinu Republike Srpske – konstatovao je Dodik.

Najavio je da će se obilježiti 30 godina postojanja Republike Srpske.

– Planiramo da tim povodom održimo niz manifestacija. Pozivam sve građane da istaknu zastavu Republike Srpske na svim vidnim mjestima, na svojim kućama, balkonima, automobilima – poručio je Dodik na današnjoj pres-konferenciji.

Prethodni članakŠest utakmica na programu 29. memorijala “Asim Ferhatović Hase”
Naredni članakDirektor firme Dekor utajio 265.000 KM, osuđen je na višegodišnji zatvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime