Naslovnica Bosna i Hercegovina Dodik: USAID je dao ozbiljan novac za podršku i u Republici Srpskoj

Dodik: USAID je dao ozbiljan novac za podršku i u Republici Srpskoj

52

Rekao sam da američki službenici ovdje imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju da centraliziraju BiH do mjere da se ne uvažavaju Dejtonska rješenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, nakon sastanka sa šeficom USAID-a Samanthom Power i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, rekao je da američki službenici u BiH imaju skrivenu agendu kojom nastoje centralizirati BiH.

Dio sastanka bio je posvećen funkcionisanju BiH i njenoj perspektivi, razgovarano je i o utjecaju SAD-a na političku situaciju u BiH.

– Rekao sam da američki službenici ovdje imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju da centraliziraju BiH do mjere da se ne uvažavaju Dejtonska rješenja. Njihova agenda podržava rad nelegalnog ustavnog suda BiH. Mislim da sastanak nije ništa posebno proizveo. Rekao sam da mi ostajemo posvećeni miru u BiH. Status Republike Srpske nećemo stavljati u prioritet koji bi ugrozio mir. U tom pogledu ćemo nastaviti poštovati ustav BiH – rekao je Dodik.

Navodi da je Republika Srpska zahvalna na novčanoj pomoći koju je USAID namijenio tom entitetu te da mu je drago što u planovima šefice USAID-a Samanthe Power ne izostaje buduća pomoć tom entitetu.

Smatra da se Power trebala sastati i s predstavnicima institucija RS-a, te da je ne učinivši to pokazala nepoštivanje tih institucija. Iznio je primjedu da visoki predstavnik nije imao pravo donositi zakone u BiH, te da su američki službenici napravili grešku podržavajući nezakonje i nepravno djelovanje.

Dodik ističe da miješanje SAD-a u unutrašnja pitanja BiH postaje ozbiljno, te da niti u jednom trenutku SAD-u nije upućen poziv da se bavi korupcijom u BiH ili nekim drugim pitanjima u zemlji.

– Do mene su došle informacije da američki službenici u Tužilaštvu BiH traže podobnog tužioca koji bi protiv mene našao bilo šta što bi me moglo inkriminirati za korupciju – rekao je.

Kako je kazao, spreman je u saradnji sa Srbijom, Hrvatskom i Turskom sarađivati na pronalaženju rješenja za probleme u BiH, te s lokalnim liderima sjesti i razgovarati kada god se ukaže prilika za to.

Podvukao je da se građani BiH ne trebaju pribojavati rata i da nikada nije bilo potrebe za raspoređivanjem NATO snaga u Brčkom.

Sve je u sferi špekulacija koje su proizveli neki političari. S naše strane nije bilo nikakvih poziva na nasilje, sigurnosna situacija je dobra i građani se ne trebaju toga pribojavati. RS nema nikakav plan da se izvrši secesija – naveo je Dodik.

Vezano za pitanje povratka prestavnika RS-a u u institucije BiH, Dodik ističe da će entitet Republika Srpska nastaviti slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a i da će se o učestvovanju u institucijama razgovarati s opozicijom.

Prethodni članakVještak Ismet Suljević: Respirator ACM812 A kod težih Covid pacijenata izazvao bi smrtni ishod
Naredni članakIstraživački tim tvrdi da je otkrio ko je izdao Annu Frank