Naslovnica Bosna i Hercegovina Dok građani očekuju veće račune, na sceni prozivanja i politička previranja

Dok građani očekuju veće račune, na sceni prozivanja i politička previranja

71

A ni saradnja ove dvije vlade, s druge strane, također se ne nazire

Od prvog januara veleprodajna cijena plina u Federaciji veća je za 10 posto. Prestala je važiti i ranija subvencija Vlade Kantona Sarajevo na prijašnja poskupljenja. I dok građani čekaju prve račune uvećane za oko 30 posto, na sceni prozivanja i politička previranja, hoće li i ko učestvovati u subvenciji i jesmo li suočeni s nestašicom plina?

Poskupljenje plina i subvencija razlog su novih tenzija između Kantonalne i Federalne vlade. Podsjećamo, čelnici Kantona Sarajevo uputili su poziv Vladi Federacije da zajednički olakšaju građanima situaciju u vezi s poskupljenjem plina te da riješe problem, kako navode, moguće nestašice plina na području Kantona Sarajevo.

“Pozivamo Vladu Federacije da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći u subvencioniranju, bilo putem marže koju ima Energoinvest, bilo putem drugog načina, jer ovo spuštanje povišene cijene prema nama, Kantonu i građanima KS-a, mislimo da nije dovoljno transparentno i nismo dovoljno uključeni kao najveći kupac u ovaj proces”, poručio je Edin Forto, premijer KS-a (Naša stranka).

“Dobili smo informaciju da Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da pritisak opadne kao što se to dešavalo i onda toplane moraju da idu na alternativna goriva. To je jedan strašan poblem, pogotovo na nekih -10 ili nižim temperaturama”, istakao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede i infrastrukture (NiP).

Odgovori stigli od prozvanih. Iznenađujuće i nekorektne – opisali su iz Vlade FBiH izjave i pozive nadležnih iz Kantona Sarajevo. Osim toga, kazali su da nije uredu što na konferenciji niko nije spomenuo ispomoć Federalne vlade u prethodnoj godini.

“Vlada Federacije je u 2021. učestvovala u određenom dijelu sufinansiranja ili pomoći vezano za cijenu u zadnjem kvartalu 2021. u puno većoj mjeri nego što je to Kanton uradio i mi smo i nagovijestili u 2022. godini, s obzirom na to da je došlo do novog povećanja cijene, Vlada Federacije neće i ne može učestvovati zbog povećanja koje se desilo u međuvremenu, još jedno”, navodi Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SBB).

Poskupljenje plina bilo je neminovno, rekli su i iz Energoinvesta, s obzirom na to da su se sve prethodne rezerve, kako kažu, potrošile. Drugi problem, onaj veći, nestašica i ograničene količine plina, kako su to rekli iz Kantonalne vlade, za Energoinvest predstavlja priču koja se nepotrebno plasira u javnost.

“Kada je u pitanju stabilnost snabdijevanja gasom i naručene količine, Energoinvest potvrđuje da su sa Gaspromom ugovorene potrebne količine gasa, procijenjene na bazi prosječne mjesečne potrošnje na bazi potreba iskazanih od strane potrošača. Prenaglašavanje ekstremnih situacija se prevazilazi uobičajenim tehničkim rješenjima i saradnjom učesnika u gasnom postupku”, naveli su iz Energoinvesta.

A ni saradnja ove dvije vlade, s druge strane, također se ne nazire. Barem ne do sljedeće sedmice, odnosno četvrtka, kada je najavljena sjednica Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj bi se ponovo trebalo razgovarati o ovoj temi. Do tada, ili dok ne dobiju račune s povećanom cijenom, građani će možda odlučiti potražiti drugi, alternativni i jeftiniji način grijanja u ovim hladnim zimskim danima.

Autor: FTV

Prethodni članakU BUŽIMU POČELO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE ‘MUNJA 93’
Naredni članakKORONA BILANS U USK: NOVOZARAŽENO 95 OSOBA