Naslovna USK Dragulj bh. arhitekture: Gradska džamija u Cazinu u novom ruhu uskoro otvara svoja vrata

Dragulj bh. arhitekture: Gradska džamija u Cazinu u novom ruhu uskoro otvara svoja vrata

Od admin
A+A-
Resetiraj

Gradska džamija u Cazinu izgrađena je davne 1879. godine, u utvrdi grada, što nije čest slučaj. Prema usmenim predanjima luster džamije je poklon austrougarskog cara Franje Josipa, te da je munaru sagradio Talijanski arhitekt Ljudevit Missoni. Jedno vrijeme bila  je među najvećima u državi.
Istovremeno može primiti oko dvije hiljade vjernika. Jedan je od dragulja bosanskohercegovačke sakralne arhitekture koji ovih dana poprima novi sjaj.

U toku je renoviranje i rekonstrukcija unutrašnjeg dijela džamije kako nam je sam potvrdio Smajo ef. Šabić imam džamije.
Do sada je u uređenje džamije utrošeno oko 500.000 KM.

Gradska džamija nije samo vjerski objekt, ona je kulturno-historijsko blago ovog kraja. Cazinska gradska džamija danas često ugosti brojne turiste iz cijele Bosne I Hercegovine, ali i one iz inostranstva.
Gradska džamija u Cazinu će za dvadesetak dana otvoriti svoja vrata u novom ruhu jer je u oktobru predviđen završetak građevinskih radova koji se ovih dana intenzivno privode kraju.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE