Naslovnica Magazin Drugi dan Festivala savremene žene pružio publici mnogo raznovrsnih predavanja

Drugi dan Festivala savremene žene pružio publici mnogo raznovrsnih predavanja

26

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić govorila je o temi „Gdje smo i kuda idemo“

Drugi dan Festivala savremene žene pružio je mnogo raznovrsnih predavanja koja su održale žene iza kojih su značajna postignuća u različitim sferama djelovanja.

Doktorica nauka za razvoj gradova i regija Jana Konstantinova otvorila je jučerašnje panele u Narodnom pozorištu Tuzla temom “Creativity outside capitalism” te je prisutnima pojasnila na koji način se okruženje u pojedinim gradovima razvijalo i koliko se ono vremenom mijenjalo.

Predsjednica i CEO Lopar International S.A. Geneva Sanja Lopar kroz temu “Od ideje do biznisa” pojasnila je svoj put do uspjeha.

– Prva vježba koju morate uraditi jeste da stanete pred ogledalo i porazgovarate sami sa sobom. Bitno vam je naučiti disati, naučiti proći kroz sebe i ono što radite nemojte nikada raditi ako ne dolazi iz srca. Ako pokrećete svoj biznis to mora doći iz srca, vi to morate doživjeti i ako živite to što radite, uspjeh vam je zagarantovan – kazala je Lopar.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić govorila je o temi „Gdje smo i kuda idemo“.

– Kada me pitaju o političkom životu u BiH, kako je biti žena u politici, uvijek kažem treba nam jednostavno više prijateljica i saveznica u svim strankama žena. Mislim da nema budućnosti ona zemlja i ona politika koja se isključivo bazira na odlučivanju jedne skupine – istakla je Ćudić.

Temu „Jednostavno drugačije“ predstavile su Sabrina Noack, glumica i teatarterapeut, Njemačka spisateljica i novinarka Karin von Krenner,  Christina Arndt, glumica i teatarska pedagogica, Njemačka, a Ivan Barbalić, bivši ambasador BiH pri UN, Harvard Kennedy School, BiH bio je moderator.

Na pitanje da li je umjetnost jedini preostali izvor i mobilizirajući faktor za ostvarenje nada i snova, Karin je rekla “Radeći predstavu shvatile smo koliko je kulturoloških razlika između nas kojih nismo bile ni svjesne, ali kroz umjetnost smo mogle prevazići granice i iskomunicirati mnoge stvari. Ta ljudska povezanost koju donosi umjetnost je jako važna.”

Također, i Noack je istakla nekoliko značajnosti.

– Htjela sam da napravim predstavu gdje jedna razumijemo drugu, bez obzira što govorimo različitim jezicima. Međutim, shvatila sam da nesporazumi ipak nisu toliko stvar jezika koliko različitih kultura – naglasila je Noack.

Arndt navela je da je pominjanje rata 1943. godine u predstavi njoj kao Njemici izazvalo osjećaj krivice i često i dan danas osjeća stid zbog njemačke historije, posebno zato što se čini da sve isto počinje ponovo i jednostavno ne shvata zašto.

– Ne možemo ništa činiti protiv rata, osim ga kroz umjetnost digestirati – dodala je Arndt.

U Pozorištu mladih Kaleidoskop Tuzla prva se prisutnima obratila Rajni Vohra, društvena poduzetnica, trenerica, mentorica, spisateljica i marketinška stručnjakinja, Republika Indija, koja je pričala o temi „Women and leadership“. Ovom je prilikom istakla značaj odvažnosti kada krećemo u borbu za uspjeh i važnost da se svaki korak radi smisleno.

Direktorica Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo Alma Ferović Fazlić govoreći temi „Ostati ili otići: život vani i ovdje“ iznijela je nekoliko važnih argumenata kada je u pitanju ova odluka koja je posljednjih godina postala jedna od najvažnijih, posebno mladim ljudima.

Vlasnica Selfie Muzeja, BiH Merima Habibović kroz svoju temu „Šta nove generacije žele“ pojasnila je kako trendovi na sebi svojstven način grade nove generacije i koliko tržište u tome može doprinijeti.

Lana Milavić prisutnima je istakla značajnosti teme „Holistički način življenja“.

Pluridisciplinarna umjetnica specijalizirana za imersivne i interaktivne instalacije, Republika Francuska, Paloma Bouteux, je tokom svog izlaganja o temi „Virtual Reality“ publici je pružila sasvim novo iskustvo doživljavanja virtualnog svijeta i svojim je znanjem dala nadahnuće mnogima koji su bili prisutni.

Prethodni članakSportski novinari iz BiH osvojili su drugo mjesto u Ulcinju
Naredni članakZeljković nakon treninga na Bilinom polju: Vidjećemo poslije Finske šta i kako dalje