Naslovnica Bosna i Hercegovina Državni ministri BiH jačaju saradnju s Rusijom u najgorem mogućem trenutku?!

Državni ministri BiH jačaju saradnju s Rusijom u najgorem mogućem trenutku?!

55

Dok svijet strahuje od moguće invazije Rusije u Ukrajini, Grubeša, Gudeljević, Turković, Mitrović približavaju BiH službenoj Moskvi

Dok Zapad (SAD i EU), kao u hladnoratovsko doba, zbija redove zbog moguće invazije Rusije u Ukrajini istovremeno dajući joj do znanja da će se zbog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici suočiti s posljedicama, bh. državni ministri pojačali su institucionalnu saradnju sa službenom Moskvom?!

Piše: A. DUČIĆ

Tako je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) učestvovao od 11. do 13. januara na  proslavi obilježavanja 300. godišnjice Tužilaštva Ruske Federacije u Moskvi. Događaj, koji je znatno promakao u bh. javnosti, kako su izvijestili iz Ministarstva pravde BiH, desio se u organizaciji Generalnog Tužilaštva Ruske Federacije, a okupio je, kažu, visoke dužnosnike i predstavnike  pravosuđa iz cijelog svijeta.

Ovo je bio tek jedan u nizu susreta državnih ministara u Vijeću ministara, ali i poteza, na relaciji Sarajevo-Moskva. Tako je krajem 2021. ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) boravila u službenoj posjeti Rusiji gdje se sastala i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Od „dobrih vijesti“ koje je izdvojila za bh. javnost, navela je i da će uskoro doći do odluke o otvaranju ruskih kulturnih i humanitarnih centara u BiH!

Tokom službenog boravka u Moskvi, kako je saopćeno, ministar Grubeša susreo se s najvišim dužnosnikom u pravosuđu Ruske Federacije generalnim tužiocem Rusije I.V. Krasnovim.

-Kroz otvoren razgovor na sastanku  je  potvrđen zadovoljavajuće visok stepen dostignutih međunarodnih  odnosa i  saradnje između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije. Posebno je istaknuto zadovoljstvo zbog dogovora oko Sporazuma o suradnji između Generalnog Tužiteljstva Ruske Federacije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine čiji tekst su radne grupe usaglasile sredinom prošle godine, a čije konačno zaključivanje čeka odobrenje od strane Predsjedništva BiH – saopćeno je iz Ministarstva pravde.

No, to nije sve. Prije nepune dvije sedmice, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je pisma upućeno ministru saobraćaja i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću (SNSD) u kojem se navodi da bi autoput Sarajevo-Beograd mogle graditi i ruske kompanije.

Nadalje, kako je Fokus.ba krajem prošle godine objavio, ministarstvo civilnih poslova na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević (HDZ BiH), pripremilo je Nacrt programa saradnje u području kulture, znanosti i obrazovanja između BiH i Rusije za period 2022.-2024.

Navedeni program koji se predlaže na usvajanje, kako je istaknuto, temelji se na Sporazumu kojeg je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 24. maja 1974. godine potpisala sa tadašnjim SSSR-om?! Glavno je obrazloženje da se treba dalje težiti „razvoju prijateljskih odnosa među narodima BiH i Rusije“.

Nešto ranije pripremljen je i sporazum kojim se Rusija namjerava „uvesti“ u oblast željezničkog saobraćaja u BiH, o čemu je nedavno pisao Fokus.

To je učinilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem (SNSD).

Sve ovo dolazi u momentu i kada je uloga Rusije prepoznata kao glavnog faktora destabilizacije Balkana, a time i BiH. Rusija je to u više navrata demonstrirala i na svjetskoj pozornici, u Vijeću sigurnosti UN-a.

Prethodni članakScholz: Njemačka bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu
Naredni članakRasprava u hrvatskom Saboru o BiH: “Ostajete nijemi na bratimljenje Dodika i Milanovića”