Naslovnica Sport Duško Nikolić novi selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH

Duško Nikolić novi selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH

77

Istakao je da će godina ispred nas, kako organizaciono tako i finansijski, biti veoma izazovna za Odbojkaški savez, ali da od nje očekuju i značajne rezultate

Duško Nikolić imenovan je za novog selektora muške seniorske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, izjavio je na pres-konferenciji u Tuzli Adnan Talić, generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH.

Na mjesto selektora ženske juniorske reprezentacije BiH imenovan je Armin Dervišević.

– Ova godina je u svim kapacitetima do sada bila najobimnija. Imali smo historijski plasman na Svjetsko prvenstvo. Naredne godine nas očekuje izazovan period i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo – kazao je Talić.

Istakao je da će godina ispred nas, kako organizaciono tako i finansijski, biti veoma izazovna za Odbojkaški savez, ali da od nje očekuju i značajne rezultate.

– Ženska juniorska reprezntacija nastupa u I rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Sjevernoj Makedoniji iduće godine. Naša selekcija se nalazi u grupi F zajedno sa selekcijama Švicarske, Bjelorusije i Crne Gore – izjavio je Talić.

Prvoplasirana reprezentacija će direktno izboriti plasman na Evropsko prvenstvo dok će drugoplasirane reprezentacije razigravati na turniru II runde za preostala dva mjesta na završnici.

Turnir grupe F će se igrati u Bosni i Hercegovini.

Ženska seniorska reprezentacija će iduće godine nastupati u CEV Zlatnoj ligi nakon što je ove godine, osvajanjem CEV Srebrene lige, ostvarila plasman u viši rang takmičenja. Najbolje bh. odbojkašice su se voljom žrijeba našle u grupi sa Bugarskom, Francuskom i Španijom.

Prvoplasirana reprezentacija će ostvariti plasman na Final four koji će se odigrati u Ukrajini po završetku grupne faze.

Prvu utakmicu seniorka ekipa će igrati 25. maja protiv Bugarske dok su naredne utakmice prema utvrđenom rasporedu naše grupe.

Nakon što su na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu debitovale, naše najbolje odbojkašice će po završetku Zlatne lige, nastupati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Žrijeb za kvalifikacije će se održati u februaru iduće godine kada će naša reprezentacija saznati protivnice za ovaj kvalifikacioni ciklus.

Muška seniorska reprezentacija će iduće godine nastupati u CEV Srebrenoj ligi koja će se odigrati u istom terminu kao i CEV Zlatna liga za odbojkašice.

Najbolji bh. odbojkaši su se voljom žrijeba našli u grupi sa Rumunijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe će izboriti plasman na Final four koji će se igrati u Mađarskoj po završetku grupne faze.

Autor: Fena

Prethodni članakAvion pao u more, poginulo dvoje djece i dvije odrasle osobe
Naredni članakFEDERALNI MINISTAR POLJOPRIVREDE ŠEMSUDIN DEDIĆ BORAVIO U BOSANSKOM PETROVCU