Naslovnica Sport Dva ukrajinska fudbalera poginula u rusko-ukrajinskom ratu

Dva ukrajinska fudbalera poginula u rusko-ukrajinskom ratu

44

“Naše misli su sa porodicama, prijateljima i saigračima mladih ukrajinskih fudbalera Vitalija Sapila (21) i Dmitra Martinenka (25), prve fudbalske žrtve u ovom ratu”, objavio je FIFPRO na Twitteru

Dva ukrajinska fudbalera poginula su u rusko-ukrajinskom ratu, saopštila je u utorak Svjetska unija igrača (FIFPRO), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naše misli su sa porodicama, prijateljima i saigračima mladih ukrajinskih fudbalera Vitalija Sapila (21) i Dmitra Martinenka (25), prve fudbalske žrtve u ovom ratu”, objavio je FIFPRO na Twitteru.

Sapylo, bivši omladinac kluba Karpaty Lviv, poginuo je u sukobu u blizini Kijeva, potvrdio je njegov klub 26. februara.

U međuvremenu, vezni igrač FK Gostomel Dmitro Martinenko je navodno ubijen zajedno sa svojom majkom u njihovom stanu kada je zgradu bombardovala ruska vojska.

TRAGEDY: Ukrainian footballers Vitalii Sapylo (21) and Dmytro Martynenko (25) have become football’s first reported losses in the war since the Russian invasion of Ukraine. Needless deaths 😢

pic.twitter.com/8UtQuUDf5Q

— Dami’ Adenuga (@DAMIADENUGA) March 1, 2022

Ruska vojna operacija u Ukrajini u srijedu je ušla u sedmi dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba.

Iz Ujedinjenih nacija saopšteno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400.

Uporedo s tim proteklih dana iz Ukrajine u susjedne države izbjeglo je blizu 680.000 ljudi.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Prethodni članakTurska ograničava ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more
Naredni članakStranačke urgencije za zapošljavanje u “Elektroprivredi”