Naslovnica Bosna i Hercegovina Džaferović: Sankcijama se štiti mir, važno je da se evropske države priključe

Džaferović: Sankcijama se štiti mir, važno je da se evropske države priključe

67

– Ovo je jasna poruka da rušenje državnih institucija, kao temelja mira i stabilnosti, neće biti tolerisano. Također, ovo je jasna poruka Dodiku da ne može očekivati nikakvu nagradu, već samo oštru kaznu za napad na ustavni poredak i blokadu institucija – navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da novi set sankcija koje je vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela Miloradu Dodiku i drugima, predstavlja čin kojim će se dati značajan doprinos zaštiti ustavnog poretka i mira u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i suzbijanju korupcije.

– Ovo je jasna poruka da rušenje državnih institucija, kao temelja mira i stabilnosti, neće biti tolerisano. Također, ovo je jasna poruka Dodiku da ne može očekivati nikakvu nagradu, već samo oštru kaznu za napad na ustavni poredak i blokadu institucija – navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Džaferović smatra da je u ovom trenutku najvažnije da se i evropske i druge države priključe ovoj inicijativi, te kroz zajedničku akciju uvedu sankcije i restrikcije Dodiku, njegovim saradnicima u politici i biznisu, kao i kompanijama koje su pod Dodikovom kontrolom.

– U vezi s time, ohrabrujem i pozivam članice Evropske unije i naše druge međunarodne partnere i prijatelje širom svijeta, da podrže ovu akciju i priključe joj se. Ako Dodik, uprkos današnjem događaju, nastavi raditi na rušenju države i mira, sankcije već počev od sutra trebaju biti proširene i pojačane, te trebaju sve oštrije pogađati sve širi krug njegovih saradnika, sve dok Dodikov režim ne shvati da ne može rušiti državu Bosnu i Hercegovinu, Dejtonski mirovni sporazum i mirnu budućnost ljudi koji žive u ovoj zemlji – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Prethodni članakBlinken: SAD žele svjetliju budućnost za građane BiH
Naredni članakPuhalo: Sankcije Dodiku izazivaju nesanicu kod Čovića