Naslovnica Bosna i Hercegovina Džaferović se sastao sa Guterresom: Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH

Džaferović se sastao sa Guterresom: Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH

9

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antonijom Guterresom. Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Kako je saopćeno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je i o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibilitet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Predsjedavajući Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

Nisvet Jusić
Prethodni članakŠojgu kaže da će Rusija pozvati 300.000 rezervista, oglasila se i Kina
Naredni članakProtesti u Iranu: Zašto žene pale marame na protestima protiv hidžaba