Naslovnica Magazin EMA: Nema dokaza da je potrebna četvrta doza vakcine

EMA: Nema dokaza da je potrebna četvrta doza vakcine

74

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na vakcine

Regulatorna agencija za lijekove Evropske unije izrazila je sumnju u potrebu četvrte doze vakcine protiv koronavirusa te je rekla da trenutno nema podataka koji podupiru ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećoj varijanti omikron, prenosi Hina.

“Dok korištenje dodatnih boostera može biti dio rezervnih planova, ponovljena cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju”, rekao je na brifingu za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca potencijalno predstavlja rizik od preopterećenja imunonog sistema, te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na vakcine i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se donijela odluka je li potrebna posebna vakcina za omikron.

“Važno je da postoji dobra rasprava glede izbora sastava vakcina kako bismo se pobrinuli da imamo strategiju koja nije samo reaktivna i kako bismo pokušali doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta”, rekao je Cavaleri.

EMA je rekla da trenutno razgovara s proizvođačima vakcina u slučaju da bude potrebno dorađena vakcina, no dodala je da bi se bilo kakva promjena toga tipa trebala koordinirati globalno.

Prethodni članakLuis Suarez blizu povratka u Englesku, igrat će za klub koji vodi bivši saigrač?
Naredni članakVještakinja tvrdi da Radenko Keverović nije sposoban putovati ni pratiti suđenje