Naslovnica Svijet EU ima “ozbiljna pitanja” za Srbiju zbog konsultacija sa Rusijom

EU ima “ozbiljna pitanja” za Srbiju zbog konsultacija sa Rusijom

21

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković potpisali su u petak dokument nazvan “plan konsultacija”

Evropska unija (EU) je u ponedeljak osudila odluku Srbije da održi vanjskopolitičke konsultacije sa Rusijom, navodeći da je to izazvalo probleme u trenutku kada je Brisel poručio zemljama koje žele da se pridruže bloku da ne nastavljaju sa uobičajenim aktivnostima sa Moskvom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković potpisali su u petak dokument nazvan “plan konsultacija”.

Selaković je rekao da plan predviđa konsultacije o bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, ali da u njemu nema ništa o sigurnosnoj politici. Srbijanske opozicione stranke kritikovale su dokument.

Srbija, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, ali sada želi da se pridruži Evropskoj uniji, dugo se bori da uravnoteži historijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak u Briselu, Peter Stano, portparol izvršne komisije EU, rekao je da je novi rusko-srpski konsultativni dokument potpisan samo nekoliko dana nakon što je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini i počela da glasa za aneksiju teritorije to je zarobljeno.

Sporazum Srbije i Rusije bio je “veoma jasan znak njihove namjere da ojačaju svoje veze”, rekao je Stano.

– A to otvara ozbiljna pitanja – kazao je on.

Stano je ponovio stav Unije kako je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob djelomičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje dijelova ukrajinskog teritorija.

“U takvim okolnostima smo svjedoci da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom vanjskih poslova zemlje koja čini ta djela, što je veoma jasan znak da želi osnažiti njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost”, ustvrdio je Stano.

EU je bila vrlo jasna sa zemljama koje su se htjele pridružiti da odnosi s Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu biti uobičajeni, rekao je on. Srbija je pridruživanje EU proglasila strateškim prioritetom, što podrazumijeva “usklađivanje sa evropskim politikama, uključujući i vanjskopolitička pitanja”, dodao je on.

Prethodni članakIstražili smo bespravnu sječu šume i gradnju apartmana na Bjelašnici
Naredni članakNajskuplja izborna kampanja: Stranke do sada potrošile čak 9,6 miliona KM!