Naslovnica Svijet “Evakuišite se što prije”: Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke...

“Evakuišite se što prije”: Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke borbe na istoku

44

Ukrajinske vlasti su pozvale ljude da se što prije evakuišu iz regiona Donbasa prije nego što Rusija pojača ofanzivu

Ukrajina se priprema za borbu za kontrolu nad svojim industrijskim istokom i apelovala na dodatnu pomoć sa Zapada nakon što su se ruske snage povukle iz razorenih predgrađa Kijeva kako bi se pregrupisale, prenosi AP.

Ukrajinske vlasti su pozvale ljude da se što prije evakuišu iz regiona Donbasa prije nego što Rusija pojača ofanzivu.

U Briselu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je NATO da obezbijedi više oružja za njegovu ratom razorenu zemlju kako bi se spriječila daljnja zvjerstva poput onih koji su se dogodili u gradu Buča.

“Moja agenda je vrlo jednostavna… to je oružje, oružje i oružje”, rekao je Kuleba kada je u četvrtak stigao u sjedište NATO-a na razgovore s ministrima vanjskih poslova te vojne organizacije o borbi Ukrajine protiv ruske invazije.

– Znamo kako se boriti. Znamo kako da pobijedimo. Ali bez održivih i dovoljnih zaliha, ove pobjede će biti praćene ogromnim žrtvama – rekao je Kuleba. “Što više oružja dobijemo i što prije stigne u Ukrajinu, više ljudskih života će biti spašeno.”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članice da obezbijede više oružja, a ne samo odbrambenog oružja. Neke članice NATO-a zabrinute su da bi mogle biti sljedeća meta Rusije, ali alijansa nastoji izbjeći poteze koji bi zemlje mogli uvući direktno u sukob.

– NATO ne šalje trupe da budu na terenu. Također imamo odgovornost spriječiti da ovaj sukob eskalira izvan Ukrajine i da postane još smrtonosniji, još opasniji i destruktivniji – rekao je Stoltenberg.

Prethodni članakZa noć palo kiše koliko padne za mjesec dana: Ceste se pretvorile u rijeke, počela evakuacija
Naredni članakKličko objavio fotografiju: Ruska vojska koristi mobilne krematorije za prikrivanje zločina!?