Naslovnica Bosna i Hercegovina Evropska unija za energetsku podršku BiH izdvaja 70 miliona eura

Evropska unija za energetsku podršku BiH izdvaja 70 miliona eura

1

Na taj se način želi pomoći najugroženijim kućanstvima u BiH u suočavanju s rastućim cijenama energenata, osigurati finansijske podrške energetskoj tranziciji te pomoći mikro, malim i srednjim poduzećima koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Riječ je o paketu podrške u vrijednosti 70 miliona eura, koji u cijelosti finansira Evropska unija, putem kojeg se žele ublažiti socioekonomske posljedice energetske krize koja je izazvala rast cijena energije te potaknuti održiva privreda na načelu niskih emisija ugljika i otpornosti na klimatske promjene.

Na taj se način želi pomoći najugroženijim kućanstvima u BiH u suočavanju s rastućim cijenama energenata, osigurati finansijske podrške energetskoj tranziciji te pomoći mikro, malim i srednjim poduzećima koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Razdoblje izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je osam godina dok je razdoblje operativnog izvršenja dvije godine od njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru usvajanja, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Autor: Fena

Prethodni članakLegendarna Disco Gripa u Amfiteatru Doma mladih, ulaz slobodan