Naslovnica Svijet Evropski parlament s 513 glasova “za” zatražio potpuni embargo na ruski plin,...

Evropski parlament s 513 glasova “za” zatražio potpuni embargo na ruski plin, naftu, ugalj i nuklearna goriva

45

Zastupnici također zahtijevaju zapljenu „sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom”

Evropski parlament je zatražio još snažnije sankcije EU protiv Rusije, uključujući i potpuni prestanak uvoz energenata iz te zemlje, te da obuhvate i saveznicu Kremlja, Bjelorusiju.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih, eurozastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih sankcija za Rusiju uključujući „hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće”, izvijestio je Evropski parlament.

To bi trebalo biti popraćeno planom za garancije sigurnosti opskrbe energijom u EU, kao i strategijom za „zaustavljanje sankcija u slučaju da Rusija poduzme korake prema ponovnoj uspostavi nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i potpuno ukloni svoje jedinice s državnog područja Ukrajine”.

Isključivanje iz G20 i drugih multilateralnih organizacija

Postojeće sankcije sada moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU i međunarodnih saveznika EU kao prioritet, traže zastupnici. Pozivaju čelnike EU da isključe Rusiju iz grupe G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, „što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom”.

Kako bi sankcije bile učinkovitije, Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sistema SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU i pristajanja u lukama EU te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelorusije. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu „sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom”.

Ukazujući na učešće Bjelorusije u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelorusije slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija, navodi Evropski parlament.

Isporuka oružja nastaviti i pojačati

Zastupnici upućuju na šokantne zločine „koji se nedvojbeno smatraju ratnim zločinima”, koje su počinile ruske jedinice u Ukrajini, a posebno u Buči, i na potpuno ili gotovo potpuno uništene Mariupolj, Volnovaku i druge gradove i sela.Naglašavaju da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati i pozivaju na uspostavu posebnog suda UN-a za zločine u Ukrajini.

Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za odbranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

Napominjući da je gotovo 6.5 miliona ukrajinskih građana interno raseljeno i da je više od 4 miliona ljudi pobjeglo iz zemlje zbog rata, zastupnici pozivaju na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji bježe od bombardiranja te na jačanje mreža humanitarne pomoći EU u Ukrajini.

Osuđuju rusku retoriku navodeći da bi mogli pribjeći upotrebi oružja za masovno uništenje i naglašavaju da bi se na svaki takav pokušaj odgovorilo uz najteže posljedice.

It has been an honor to negotiate on behalf of @RenewEurope the historic resolution on an immediate ban of Russian gas and oil.

Thank you to all the colleagues and staff who made this possible. The work does not stop here. Now, we must ensure it is implemented. pic.twitter.com/Mzpu0id9Cm

— Luis Garicano 🇪🇺🇺🇦 (@lugaricano) April 7, 2022

Prethodni članakZemlje G7 osudile brutalnu rusku agresiju, spremni su dodatno naoružati Ukrajince
Naredni članakPrvi put u historiji dosuđena tri penala protiv Barcelone