Naslovnica Svijet Evropsko vijeće odobrilo nove sankcije Rusiji

Evropsko vijeće odobrilo nove sankcije Rusiji

47

Lideri EU-a su istakli da odgovornost za štetu i gubitak života u Ukrajini u potpunosti snosi Rusija

Evropsko viječe je u četvrtak uveče odobrilo nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namijene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

U saopćenju objavljenom nakon vanrednog samita, na kojem su se u Briselu sastali lideri EU-a kako bi raspravljali o ruskoj agresiji na Ukrajinu, najoštrije su osuđeni napadi Rusije.

Lideri EU-a su istakli da odgovornost za štetu i gubitak života u Ukrajini u potpunosti snosi Rusija, te pozvali Moskvu da prekine sve vojne akcije i da bezuslovno povuče sve svoje snage.

Lideri koji su prihvatili dodatne sankcije protiv Rusiji u oblasti finansija, energetike, transporta, kontrole izvoza i finansiranja, vizne politike kao i protiv pojedinaca.

Pozivajući sve zemlje da ne priznaju takozvane separatističke vlade, lideri EU-a su također ponovili posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije i Moldavije.

Čelnici EU-a su također poručili da će Vijeće EU-a pratiti ovo pitanje i nastaviti da se priprema za dodatne sankcije, te pozvali Evropsku komisiju da predloži mjere za neočekivane situacije, uključujući oblast energetike.

Lideri EU-a također su osudili umiješanost Bjelorusije u napade i odlučili inicirati pripreme za individualne i ekonomske sankcije, koje bi uključivale i administraciju Minska.

Ministri vanjskih poslova će se sastati u petak kako bi otpočeli procedure usvajanja sankcija.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je ranije u četvrtak ovaj paket sankcija protiv Rusija nazvao “najoštrijim mjerama koje su ikada uvedene”.

Prethodni članakUkrajinski zvaničnici: Ruske snage su u Kijevu
Naredni članakSloboda povela pa na kraju spašavala bod, Sarajevo sigurno protiv Leotara