Naslovnica Bosna i Hercegovina Federalni dom naroda danas glasa o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Federalni dom naroda danas glasa o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

58

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će na sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Ukoliko delegati izglasaju ovaj zakon bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su, Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.

Delegati bi se trebali izjašnjavati u formi nacrta o zakonu o sportskim klubovima u FBiH, zakonu o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u FBiH i zakonu o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije BiH.

Podsjetimo, kako smo jučer izvjestili paradoks je da je za danas zakazana i sjednica Općinskog vijeća Hadžići na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda odluka o davanju saglasnosti za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Lepenici.

Radi se o hidroelektrani snage 0,689 MW, sa procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 2,98 GWh. Koncesiju je izdao Srednjobosanski kanton na 30 godina, počevši od 2011.

Investitor je kompanija Ali & Vis d.o.o. iz Kreševa.

Novim članom Zakona o električnoj energiji ostavljena je mogućnost svim podnosiocima zahtjeva, koji već imaju zaključene ugovore o koncesiji da u roku od tri godine dopune dokumentaciju za izdavanje energetske dozvole kako bi izbjegli sudske sporove.

Sada ostaje da se vidi šta će biti s ovim projektom, s obzirom da bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebao usvojiti ključne izmjene kojima se zabranjuje gradnja novih hidroelektrana.

Prethodni članakNurkić zabrinuo bh. javnost i navijače: “Mene se ‘tjera’ godinama iz repke. Blizu su”
Naredni članakHrvatskoj policiji u sezoni će pomagati i kolege iz BiH