Naslovnica Bosna i Hercegovina Field o sankcijama SAD-a: Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku

Field o sankcijama SAD-a: Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku

75

“Velika Britanija će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške”, napisao je Field

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula je sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, a u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Naime, danas je Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio na svoju listu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kao i Alternativnu televiziju d.o.o. Banjaluka, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva finansija SAD pojašnjavaju da se sankcije za Milorada Dodika i prateću medijsku platformu uvode zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja.

Ističu da Dodikovo destabilizirajuće i koruptivno djelovanje podriva 26. godišnji napredak postignut od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ovim povodom oglasio se i ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field.

“Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja današnje uvođenje sankcija SAD-a usljed postojećih prijetnji po stabilnost BiH. Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. Velika Britanija će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške”, napisao je Field.

Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja današnje uvođenje sankcija SAD-a usljed postojećih prijetnji po stabilnost BiH. Destabilizacija i korupcija predstavljaju prijetnju napretku ostvarenom u proteklih 26 godina. UK će nastaviti raditi sa partnerima na pružanju podrške #BiH. https://t.co/eqAq5vHhZE

— Matt Field (@MattFieldUK) January 5, 2022

Prethodni članakPuhalo: Sankcije Dodiku izazivaju nesanicu kod Čovića
Naredni članakEU, SAD i Velika Britanija osudile zatvaranje organizacija za ljudska prava u Rusiji