Naslovnica Sport FIFA objavila kaznu za Rusiju, mnogi smatraju da je preblaga

FIFA objavila kaznu za Rusiju, mnogi smatraju da je preblaga

48

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je da se poduzmu hitne mjere u vezi s Ruskim nogometnim savezom

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je danas da se međunarodne nogometne utakmice neće igrati u Rusiji, koja je izvršila agresiju na suverenu državu Ukrajinu te kako se na utakmicama neće koristiti ruska zastava i himna, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju objavljenom na web-stranici FIFA-e, u kojem se podvlači da nasilje nikada nije rješenje, pozvali su na “hitnu uspostavu mira i početak konstruktivnog dijaloga”.

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je da se poduzmu hitne mjere u vezi s Ruskim nogometnim savezom u skladu s preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

Prema sankcijama, koje ostaju na snazi ​​do daljnjeg, na području Rusije neće se održavati međunarodna takmičenja, a utakmice čiji je domaćin Rusija igrat će se na neutralnom terenu i bez publike.

Sve reprezentacije Ruskog nogometnog saveza takmičit će se pod imenom “Nogometni savez Rusije (RFU)”, a ne Rusija. Ruska zastava i himna neće se koristiti u utakmicama u kojima učestvuju ove selekcije.

Navedeno je da će FIFA također nastaviti dijalog s IOC-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila dodatne sankcije, uključujući potpuno isključenje, ako se situacija u Ukrajini ne popravi.

Prve reakcije odmah su stigle.

“Švedska ostaje pri svojoj odluci i neće igrati protiv ruske reprezentacije. Jasno je da s ovim nismo zadovoljni, jer se situacija u Ukrajini nije promijenila i očekivali smo oštriji stav od FIFA-e”, kazao je za Fotbollskanalen predsjednik Švedskog nogometnog saveza Karl-Erik Nilsson.

I Poljaci su sličnog stava.

“Odluka FIFA-e je za nas neprihvatljiva. U situaciji rata u Ukrajini, nas ne zanima igra. Naš stav ostaje isti. Reprezentacija Poljske neće igrati utakmicu protiv Rusije, bez obzira na ime ruskog tima”, poručio je predsjednik Fudbalskog saveza Poljske Cezary Kulesza.

Prethodni članakUžasne slike stižu iz Ukrajine: Rusi raketirali skladišta nafte, prijeti katastrofa
Naredni članakWHO: Prvi slučaj virusa dječje paralize u Africi nakon pet godina