Naslovnica Magazin Filmu “Čuvar brata svoga” Nagrada publike Mreže festivala Jadranske regije

Filmu “Čuvar brata svoga” Nagrada publike Mreže festivala Jadranske regije

82

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana iz Turske.

Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.

Pobjednički film “Čuvar brata svoga” publika ima priliku gledati od 17. do 20. decembra na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: VIDEO

Film je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

“Čuvar brata svoga” (Turska, 2021, 85 min.) opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Reditelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010.) i Yusiv’s Dream (2011.) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film, The Fall from Heaven (2013.), prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Film “Čuvar brata svoga” pogledajte na VIDEO

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.

U Mrežu festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo Film Festivala, okupila su se četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja, u zajedničkom programu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Prvi zajednički program održan je online u aprilu ove godine, a zatim i na svakom od festivala uključenih u projekat, saopćeno je iz SFF-a.

Prethodni članakUSK KORONA BILANS: UZ 32 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
Naredni članakBosanac divljao na autoputu, pored policije projurio 107 km/h brže od ograničenja