Naslovnica Bosna i Hercegovina Finska ne pregovara o članstvu u NATO-u

Finska ne pregovara o članstvu u NATO-u

96

Interes Finske i Švedske za članstvo u NATO-u postao je tema međunarodne debate ove sedmice dok su ruski i američki zvaničnici vodili razgovore o sigurnosnoj politici u Ženevi

Finska trenutno ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je u petak njen ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, usred pojačanih sigurnosnih tenzija između divovskih susjeda Finske Rusije i Ukrajine.

– Finska ne pregovara o pridruživanju NATO-u, niti Finska ima takav projekat koji će biti u planu… Sigurnosna politika Finske ostaje nepromijenjena – rekao je Haavisto novinarima na telekonferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Francuskoj.

Komentarišući upozorenje poljskog ministra vanjskih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u 30 godina, Haavisto je rekao da razumije pod kojim su pritiskom Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih sigurnosnih tenzija na njihovim granicama.

– Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji – rekao je Haavisto.

Interes Finske i Švedske za članstvo u NATO-u postao je tema međunarodne debate ove sedmice dok su ruski i američki zvaničnici vodili razgovore o sigurnosnoj politici u Ženevi.

Prethodni članakPronađena beba koju je očajni otac predao preko žice u Afganistanu
Naredni članakNuman Kurdić iz Sarajeva prelazi u belgijski RWD Molenbeek