Naslovnica Svijet Finska šalje vojnu pomoć Ukrajini

Finska šalje vojnu pomoć Ukrajini

41

Radi se o 2.500 borbenih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1.500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane – rekao je ministar odbrane Finske

Finska, kao vojno neutralna zemlja, ali članica Evropske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela historijsku odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija, prenosi AP.

– Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku historijska odluka – rekla je premijerka Sanna Marin na konferenciji za medije.

Radi se o 2.500 borbenih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1.500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane – rekao je ministar odbrane Finske, Antii Kaikkonen.

I Italija je odlučila poslati pomoć u vojnoj opremi Ukrajini, saopćio je u ponedjeljak premijer Mario Draghi, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.

– Italijanska vlada je na sjednici odlučila poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu na temelju odluke o hitnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize – navodi se u saopćenju.

Autor: Fena

Prethodni članakI Crna Gora se pridružila EU svim sankcijama protiv Rusije, Ukrajincima šalju pomoć
Naredni članakBh. košarkašice saznale grupu na Svjetskom prvenstvu, igrat će protiv najjače reprezentacije svijeta