Naslovnica Bosna i Hercegovina Finska sljedećeg mjeseca ukida ograničenja protiv koronavirusa

Finska sljedećeg mjeseca ukida ograničenja protiv koronavirusa

75

Granične kontrole na unutrašnjim granicama između Finske i ostalih šengenskih zemalja završavaju se u ponedjeljak.

Finska će sljedećeg mjeseca ukinuti sva ograničenja uvedena u vezi s pandemijom COVID-19, izjavila je u ponedjeljak premijerka Sanna Marin, prenosi Anadolu Agency (AA).

Marin je rekla da će Vlada koju predvode socijaldemokrati pregovarati s drugim strankama u parlamentu o vremenskom rasporedu za ukidanje ograničenja.

Granične kontrole na unutrašnjim granicama između Finske i ostalih šengenskih zemalja završavaju se u ponedjeljak. To ograničenje uvedeno je krajem decembra kako bi se usporilo širenje omikron varijante koronavirusa.

Putnici koji dolaze izvan Evropske unije nastavit će ispunjavati granične kontrole najmanje do 14. februara, objavio je finski emiter YLE.

U susjednoj Danskoj, ograničenja su trebala biti ukinuta u utorak, uključujući pristup restoranima, kafićima, muzejima i noćnim klubovima, a i nošenje maski neće biti obavezno.

Ograničenja su prvobitno uvedena u julu prošle godine, ali su ukinuta desetak sedmica kasnije nakon uspješne akcije vakcinacije. Ponovo su uvedena kada je broj infekcija porastao.

Švedska je prošle nedjelje saopćila da će produžiti mjere za još dvije sedmice, a ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren je rekla da država ima “izuzetno veliko širenje zaraze”.

Švedske vlasti su naredile da se kafići, barovi i restorani zatvore u 23 sata i pozvala ljude da rade od kuće kad god je to moguće.

Prethodni članakEric Nelson: Najjače oružje protiv korupcije je glasačka kutija
Naredni članakRadnicima u zdravstvu USK-a će biti isplaćena plata