Naslovnica Bosna i Hercegovina Francuski parlament izglasao Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je genocid

Francuski parlament izglasao Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je genocid

89

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme “potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaustavila akcije Pekinga

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje “genocid” Kine nad Ujgurima, manjinskom muslimanskom grupom u regiji Xinjiang.

Neobvezujuća Rezolucija, koju su predložili opozicioni socijalisti, ali koju je također podržala stranka Republika u pokretu predsjednika Emmanuela Macrona, usvojena je gotovo jednoglasno samo nekoliko dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

U Rezoluciji Narodne skupštine Francuske stoji da je “nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima zločin protiv čovječnosti i genocid”, prenosi AFP.

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme “potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaustavila akcije Pekinga.

– Kina je velika sila. Volimo kineski narod. Ali odbijamo se podvrgnuti propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu kako bi počinio genocid koji je očigledan sada – rekao je čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure.

Prethodni članakUtrka prethodila tragediji? Vozaču BMW X5 se bore za život, suvozač preminuo
Naredni članakNakon sramnih uvreda na račun aktivistice Emine Veljović oglasila se i misija OSCE-a u BiH